Comunitat Valenciana

La Giselle de la CND arriba a Les Arts amb una versió inspirada en el romanticisme espanyol i Bécquer

La Companyia Nacional de Dansa (CND) desembarca en el Palau de les Arts de València, del 23 al 27 de juny, amb una nova versió de 'Giselle' sota la direcció escènica i coreogràfica de Joaquín de Luz, qui aporta "una versió refrescada" vista a través del romanticisme espanyol i inspirada en les 'Rimas y leyendas' del poeta Gustavo Adolfo Bécquer.
Dos ballarins de la Companyia Nacional de Dansa (CND) realitzen una presentació de l'obra ?Giselle? en el Palau dels Arts Reina Sofia de València, a 21 de juny de 2021, a València, Comunitat Valenciana (Espanya).
Dos ballarins de la Companyia Nacional de Dansa (CND) realitzen una presentació de l'obra ?Giselle? en el Palau dels Arts Reina Sofia de València, a 21 de juny de 2021, a València, Comunitat Valenciana (Espanya).
Rober Solsona - Europa Press
Dos ballarins de la Companyia Nacional de Dansa (CND) realitzen una presentació de l'obra ?Giselle? en el Palau dels Arts Reina Sofia de València, a 21 de juny de 2021, a València, Comunitat Valenciana (Espanya).

La "obra mestra del ballet romàntic" compta amb música d'Adolphe Adam, la partitura de la qual serà interpretada en el seu pas per les Arts per l'Orquestra de la Comunitat Valenciana i sota la direcció musical d'Oliver Díaz. La ballarina principal convidada Ana Sophia Scheller i el primer ballarí de la companyia, Alessandro Riga, encapçalen l'elenc.

En aquesta versió renovada d'un ballet clàssic es descriu la història d'una xica enamorada del viatger estranger al que estimarà més enllà de la mort. Sense abandonar els elements que han fet d'aquesta obra una de les cimeres del ballet clàssic, en aquesta Giselle apareixen també l'escola bolera i les tradicions espanyoles, i en el bosc nocturn on habiten les wilis, eixos esperits de xiques mortes abans de casar-se, les veus del vent murmuraran versos de Gustavo Adolfo Bécquer.

"ACTE HEROIC"

"A la CND li faltava fer un ballet romàntic i el ballet romàntic per excel·lència és 'Giselle'", explica Joaquín de Luz. La producció de 'Giselle' es va estrenar a Madrid al desembre de 2020 i, segons el director, va ser "tot un assoliment traure-la a la llum amb tota la que estava caent". "Fer una producció d'eixa envergadura i traure un títol tan icònic va ser un acte heroic", ha afegit.

Joaquín de Luz ha lloat el treball en la direcció musical d'Oliver Díaz, qui es posa al capdavant de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana.

Així, ha destacat la seua "humilitat" i "la seua capacitat d'embastar la història dins de la música, donant-li el sabor" que el propi director volia aconseguir. "Musicalment era molt important per mi fer canvis, afegir coses i agrupar dramatúrgicament els actes", ha explicat.

Així, tot i que Díaz no comptava amb una llarga experiència en ballet abans de començar a treballar en 'Giselle', ha agraït a Joaquín de Luz que li dirigira amb imatges molt clares del que volia". "Per a mi era un repte bonic".

Sobre les raons que han portat a Joaquín de Luz a triar l'obra de 'Giselle', respon que a la CND li "faltava fer un ballet romàntic" i "el ballet romàntic per excel·lència és 'Giselle'". "És un dels meus ballets favorits, ho he ballat en quatre ocasions diferents i ha sigut una part molt important de la meua trajectòria.

"A més, em pareix molt important explicar una història romàntica i d'amor etern en aquests temps d'incertesa", especifica el director, qui remarca la capacitat del repertori romàntic per a "emocionar a un públic que sempre li agrada sentir-se emocionat".

"FUIG DE LES EXAGERACIONS DEL BALLET"

Joaquín de Luz assegura que aquest espectacle "fuig de les exageracions del ballet". "És més subtil, però més real", ha postil·lat. En aquest sentit, ha posat l'accent en "les possibilitats" que li ofereix "el rang dinàmic" de l'Orquestra.

L'elenc d'artistes que duran a terme les sis funcions inclouen la ballarina principal convidada Ana Sophia Scheller en el paper de Giselle, els dies 23 i 26 de juny. El seu Albretch serà representat pel ballarí primera figura de la CND, Alessandro Riga.

Aquest, sobre el seu treball amb Scheller, ha assegurat que "ha sigut, és i serà un privilegi". "Tots dos ballarins són uns ferraris i quan comptes amb aquest elenc el resultat ix sense esforços", apunta Joaquín de Luz.

Després d'haver ballat 'Giselle' en quatre ocasions anteriors, el director ha explicat que la novetat que aporta la seua versió és "la identitat cultural i l'actualització de com s'explica una història en l'escenari sense utilitzar la paraula".

NOVA TEMPORADA DE LA CND

Després del seu pas per València, 'Giselle' viatjarà al festival de Granada el 2 de juliol i acabarà la seua temporada el pròxim 21 de juliol a Menorca.

Joaquín de Luz avança algunes de les novetats que incorporarà la nova temporada de la Companyia Nacional de Dansa, entre les quals s'inclou la creació d'una obra nova de la mà de Nacho Duato. "Per al meu, Nacho Duato és un imprescindible en el patrimoni cultural dins de la CND i la seua presència és d'un valor increïble", ha expressat.

El director també ha assegurat que la companyia presentarà "un gran títol" en 2022, sobre el qual no ha donat més detalls: "fins a ací puc llegir", ha bromejat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento