Comunitat Valenciana

El 60% dels centres de Secundària opta per un programa lingüístic majoritàriament en valencià

  • El punt de partida és almenys un 25% de castellà, almenys un 25% de valencià i un percentatge d'anglés, recorda Marzà.
  • El conseller d'Educació destaca que el nou sistema "ja no segrega als xiquets en els centres segons la llengua".
Archivo - El conseller d'Educació, Vicent Marzà, en una imatge d'arxiu.
Archivo - El conseller d'Educació, Vicent Marzà, en una imatge d'arxiu.
CORTS/INMA CABALLER
Archivo - El conseller d'Educació, Vicent Marzà, en una imatge d'arxiu.

El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha avançat que el 60% dels centres de Secundària de la Comunitat ha optat per implantar un programa lingüístic majoritàriament en valencià, mentre que el 40% restant ho farà per un pla vehiculat amb més pes del castellà.

Així ho ha assenyalat el titular d'Educació, en una entrevista en À Punt que arreplega Europa Press, en ser preguntat per l'aplicació a partir del pròxim curs de la normativa de plurilingüisme en Educació Secundària.

Sobre aquest tema, Marzà ha recordat que el punt de partida és almenys un 25% de castellà, almenys un 25% de valencià i un percentatge d'anglés. A partir d'ací, "han sigut els centres els que han decidit en cada consell escolar depenent de la realitat lingüística de cadascun, ja que no és el mateix un centre a Oriola que un a Morella", ha raonat.

Com ja ha succeït en Primària, ha afegit el conseller, en el nivell de Secundària "ha funcionat molt bé i el 92% dels centres ha decidit per majoria de dos terços, la qual cosa suposa que han aconseguit consensos molt amplis sobre el seu model lingüístic".

En aquest sentit, ha agregat que "la gent ha apostat clarament per l'ensenyament en valencià, ja que al voltant del 60% de l'alumnat farà programes vehiculats majoritàriament en valencià i un 40% en castellà".

"No segrega als xiquets"

Marzà s'ha mostrat satisfet del "guany" que suposa aquest nou model, "que ja no segrega als xiquets en els centres segons la llengua", com, segons ha apuntat succeïa amb les línies, i "cohesiona a la societat".

Preguntat per si preveu rebuig, específicament en algunes zones del sud d'Alacant, el responsable d'Educació ha asseverat que "és normal que hi haja reticències a qualsevol canvi", però ha fet notar que "l'acceptació en els consells ha sigut elevada".

"Pensem que és molt positiu que la gent puga debatre i veure els avantatges d'aquest model", que està "confirmat pel Consell d'Europa", ha finalitzat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento