Comunitat Valenciana

Quasi el 99% dels majors vacunats en les residències valencianes té anticossos

  • Un estudi de la Generalitat confirma la immunitat tres mesos després de rebre la segona dosi de Pfizer.
  • Els efectes secundaris són inexistents o lleus en el 70% dels casos i desapareixen durant la setmana.
Oltra, Puig y Barceló, en la reunión de este martes sobre las vacunas.
Oltra, Puig i Barceló, en la reunió d'aquest dimarts sobre les vacunes.
Ayto. València
Oltra, Puig y Barceló, en la reunión de este martes sobre las vacunas.

El 98,7% dels majors vacunats contra el coronavirus en residències de la Comunitat Valenciana ha desenvolupat anticossos tres mesos després de la segona dosi, mentre que, en l’1,3% restant, dues terceres parts d'aquestes persones van desenvolupar un altre tipus d'immunitat, els limfòcits T.

Així ho recull un estudi elaborat pel Programa Valencià d'Investigació Vacunal COVID-19 (ProVaVac), que també ha analitzat els efectes secundaris de la immunització i ha conclòs que quasi tres de cada quatre persones no han tingut símptomes o els reporten com a lleus.

Les conclusions d'aquest estudi s'han donat a conéixer després de la reunió celebrada aquest dimarts entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, i experts del programa ProVaVac, a la qual també han assistit la vicepresidenta Mónica Oltra i la consellera de Sanitat, Ana Barceló.

Després de la trobada, el director científic de Provavac, David Navarro, i l'epidemiòleg de l'àrea d'investigació en serveis de salut de Fisabio Salvador Peiró han exposat els primers resultats d'aquesta investigació que la Generalitat ha impulsat aprofitant la vacunació massiva.

D'una banda, s'ha analitzat la protecció que aporten les vacunes en les residències de les persones majors, a partir d'una mostra de 881 usuaris de 13 residències vacunats amb Pfizer, als quals se’ls va fer test ràpids de detecció d'anticossos tres mesos després de rebre la segona dosi.

L'estudi ha conclòs que la protecció oferida per les vacunes en aquests centres és molt elevada, amb un 98,7% de persones amb anticossos als tres mesos de la segona dosi, una taxa entre les més altes de les descrites fins al moment.

Entre els pocs residents que no tenien anticossos, l’1,3%, l'estudi reflecteix que dues terceres parts d'aquestes persones van desenvolupar un altre tipus d'immunitat, limfòcits T específics contra la proteïna S del virus, un altre mecanisme de defensa contra el coronavirus.

Navarro ha assenyalat que l'estudi és "pioner" i evidència una resposta "extraordinàriament satisfactòria" de les persones majors residents enfront de la vacuna de Pfizer, i ha afegit que probablement aquestes conclusions podrien estendre's també a altres vacunes RNA.

D'altra banda, s'ha enquestat a 5.500 persones vacunades entre el 19 d'abril i el 6 de juny sobre els efectes secundaris de les vacunes, i el 70% afirma que no ha percebut efectes secundaris o han sigut molt lleus, i quasi tots han desaparegut abans de la setmana, unes dades similars a les recollides per les fitxes tècniques de les vacunes.

Entre els quals han notat algun efecte, el més comú ha sigut molèsties al braç. El 71% ha comunicat que tenia alguna molèstia l'endemà a rebre la dosi, però el 90% ja no les notava a la setmana. El següent símptoma més comú és el malestar general o cansament: el pateix un 46,7% d'aquells pacients que comuniquen haver percebut algun efecte secundari, encara que a la setmana ha desaparegut en un 80% dels casos. Aquestes conseqüències són símptomes habituals que indiquen que l'organisme està generant protecció.

Una avaluació inicial de la vacunació

Protecció. Les dades del Programa Valencià d'Investigació Vacunal Covid-19 subratllen la "molt elevada" protecció en les residències de majors, del 98,7%, una taxa "de les més altes de les descrites fins al moment". Les anàlisis es repetiran cada tres mesos per a continuar valorant la duració de la resposta immune a la vacuna.

"Pioner". Gràcies a aquest "estudi pioner, probablement en el món sencer, afavorit per la Generalitat valenciana" s'ha determinat la "resposta satisfactòria de persones majors en residències enfront de la vacuna de Pfizer", explica el director científic de ProVaVac, David Navarro.

Limfòcits. "Hem trobat que aproximadament dos terços de les persones que no tenen anticossos tenen limfòcits T, per tant, assumim que tenen cert nivell de protecció", afig Navarrés

Efectes secundaris. "Són poc freqüents, llevant les molèsties al braç que fins a quasi el 70% de la gent reporta", detalla l'epidemiòleg Salvador Peiró, a partir de l'estudi realitzat sobre 5.000 persones. Si hi ha mal de cap o malestar general, sol desaparéixer al llarg de la setmana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento