Comunitat Valenciana

Descomptes en el rebut de l'aigua per reciclar correctament

  • L'aplicació Emtre per a mòbils ajuda a la gestió dels residus i permetrà obtindre bonificacions en la taxa Tamer.
La nueva app se puede utilizar al depositar residuos en los ecoparques del área metropolitana de València.
La nova app es pot utilitzar en depositar residus en els ecoparcs de l'àrea metropolitana.
Emtre
La nueva app se puede utilizar al depositar residuos en los ecoparques del área metropolitana de València.

Més de 500 usuaris s'han descarregat, en només uns dies, l'aplicació per a mòbils de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (Emtre), disponible per a tota la ciutadania de l'àrea metropolitana de València. Una vegada instal·lada en el telèfon mòbil, poden utilitzar-la per a identificar-se quan vagen a un ecoparc, fix o mòbil, i quedarà registrat el seu historial de visites de residus depositats. Amb aquestes dades, l’Emtre podrà aplicar en el futur bonificacions en la taxa Tamer als qui més i millor reciclen.

Els usuaris poden descarregar-se l'aplicació escanejant amb el telèfon mòbil els codis QR que trobaran en la pàgina web de l'entitat. També hi ha un enllaç perquè els usuaris del sistema Android ho puguen fer a través de Google Play. Els que tinguen un dispositiu amb el sistema iOS faran la descàrrega i la instal·lació des de l'App Store d'Apple.

Una vegada instal·lada, s'han de donar d'alta amb el número de contracte que apareix en el rebut del subministrament d'aigua on figura la taxa Tamer i el DNI associat a aquest contracte. Automàticament, l'aplicació Emtre generarà un codi QR en la pantalla del telèfon que podran mostrar a l'entrada de qualsevol ecoparc de l'àrea metropolitana per a identificar-se.

Aquest codi QR pot compartir-se amb els membres de la unitat familiar associats al contracte d'aigua de l'habitatge, de manera que totes les visites de tots els membres de la unitat familiar poden contribuir a registrar els productes depositats en l'ecoparc.

La identificació també es podrà fer a través de la tecnologia iBeacon, una forma de transmissió sense fil basada en una versió de Bluetooth que consumeix menys energia. D'aquesta manera, s'evita el risc de contagi de la Covid-19 per un contacte pròxim. Els operaris que treballen en aquestes instal·lacions disposen d'una versió professional que els facilitarà el registre de les entrades, les eixides i les possibles incidències.

Segons apunten des de l'entitat, les dades que es recullen seran "de molta utilitat" per a dissenyar estratègies de reciclatge de cara a la minimització dels residus i a la transició cap a una economia circular. Tot això forma part d'un projecte més ambiciós, que incorpora les últimes tecnologies de la informació al procés de gestió i valorització dels residus que es depositen en els ecoparcs.

Per al president de l’Emtre i vicealcalde de València, Sergi Campillo, "aquesta aplicació ens permet informatitzar les entrades de residus en tota la xarxa d'ecoparcs i permetrà als veïns i veïnes poder anar i registrar tots els residus depositats de manera que podrem aplicar descomptes en el futur".

Bonificacions en la taxa Tamer

A més d'identificar-se en els ecoparcs amb l'aplicació, cada usuari podrà consultar el seu historial de reciclatge, que servirà per a aplicar les bonificacions en la taxa Tamer a les persones que fan una gestió responsable dels seus residus.

L'entitat metropolitana ha aprovat la posada en marxa d'una comissió per a l'estudi de la taxa que es cobra pel tractament de residus on, entre altres assumptes, s'estudiaran les possibles bonificacions i la forma en què s'aplicaran.

L'entitat analitzarà les dades que es vagen recollint al llarg de 2021 a mesura que els usuaris fan ús de l'aplicació i, a partir de 2022, començaran a aplicar-se les bonificacions.

La aplicación móvil se puede obtener para Apple y Android.
L'aplicació mòbil es pot obtindre per a Apple i Android.
Emtre

Cercador d'ecoparcs i de residus

L'aplicació Emtre també té altres utilitats. Els usuaris trobaran una informació detallada dels 20 ecoparcs fixos que gestiona l'entitat al llarg de tota l'àrea metropolitana, amb els horaris i la georreferència per a poder localitzar-los a través del navegador. També proporcionarà de forma actualitzada en temps real la ubicació de la xarxa d'ecoparcs mòbils de l'entitat metropolitana.

En l'aplicació també s'han incorporat els ecoparcs mòbils dels municipis de l'àrea metropolitana que gestionen un servei propi, com València, Catarroja o Xirivella, tant per a la localització com per a identificar-se i obtindre bonificacions en la taxa Tamer.

L'aplicació inclou a més una base de dades amb més d'un miler de residus diferents, que conté informació útil d'on s'han de depositar per a un reciclatge correcte. La llista es pot ampliar periòdicament amb les aportacions i consultes dels usuaris.

Aquest sistema informàtic permet la traçabilitat de tot el que es recull en els ecoparcs de l’Emtre: quan entra, on es tira i quin gestor s'encarrega del seu reciclatge. També aporta informació molt valuosa sobre com administrem els nostres residus i que serà de gran utilitat per a millorar la gestió dels ecoparcs en el futur, expliquen des de l'organisme metropolità de gestió de residus en l'àrea de València.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento