Les noves empreses de Barcelona no retallen el creixent atur

  • Les firmes creades amb el suport públic van generar 1.400 feines.
  • Barcelona té 82.000 aturats.
  • I va perdre més de 25.000 llocs de treball l'últim any.

La creació d'empreses a Barcelona és insuficient per absorbir la destrucció de llocs de treball, tant d'assalariats com d'autònoms. El 2008, la capital catalana va passar de 54.804 aturats a un total de 80.207 (un 46,4% més en dotze mesos), mentre que les empreses creades amb l'ajut de Barcelona Activa (710) només van crear 1.400 feines.

De mitjana, les empreses constituïdes al bressol públic ocupen tan sols dues persones. Això és normal per dos motius. Primer, responen al teixit de petita i mitjana empresa, típicament català (de fet, el 39% de les companyies són individuals o autònoms). I segon, perquè les companyies noves inicien la seva activitat amb poca gent; és amb el pas del temps que, si tenen èxit, amplien plantilla i contracten gent.

Els sectors que sumen un major interès són el comerç (amb el 15% de les empreses noves el 2008) i la cultura, el turisme i l'oci, i els serveis a les empreses, cadascun dels dos sectors amb un 14%. Hi segueixen serveis a les persones (13%), la branca de les noves tecnologies (10%) i la producció creativa (10%). La resta se situen per sota del 5%. Les dones porten la iniciativa en el 56% dels casos.

Ara bé, no tothom arriba fins al final. Entre els que abandonen abans de donar-se d'alta, el 49% ho justifiquen per motius eco-nòmics i financers, perquè ja han trobat una altra feina (15%) o per dificultats tècniques (10%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento