Comunitat Valenciana

Crida pel Finançament "desconfia" del nou termini per a reformar el sistema

  • El col·lectiu insta a "una mobilització real, ferma, transversal i sostinguda de la societat valenciana".
  • El 15 d'abril el Congrés va aprovar una iniciativa per a instar a Hisenda a presentar abans de final de 2021 la seua proposta.
Archivo - Acte del 25 d'abril de la Crida pel Finançament (arxiu)
Archivo - Acte del 25 d'abril de la Crida pel Finançament (arxiu)
CRIDA PEL FINANÇAMENT
Archivo - Acte del 25 d'abril de la Crida pel Finançament (arxiu)

La plataforma Crida pel Finançament considera "positiu" el compromís de la presentació d'un nou sistema de finançament abans que acabe l'any 2021, encara que expressa la seua "desconfiança" en què aquest nou termini es complisca, "tal com ha passat en nombroses ocasions anteriors, ja que fa molt de temps que s'espera la reforma".

La Crida realitza aquesta valoració després que el Congrés, amb els únics vots en contra de Vox i l'abstenció del PP, aprovara el passat 15 d'abril una iniciativa pactada entre Compromís i els socis governamentals -PSOE i Unides Podem- per a instar el Ministeri d'Hisenda a presentar abans de final de 2021 la seua proposta d'un nou sistema de finançament autonòmic.

Sobre aquest tema, el col·lectiu valencià recorda que han sigut "nombroses les promeses incomplides" i al·ludeix, en aquest sentit, a les establides en l'acord d'investidura del president del Govern, Pedro Sánchez, la moció aprovada en el Congrés l'11 de setembre de 2018 o el compromís de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per a fer-ho després de les eleccions de Catalunya.

La Crida també admet la seua "preocupació perquè la moció aprovada no fa menció ni al fons d'anivellament, ni a la condonació del deute generat per l'infrafinançament ni al criteri de població o a altres paràmetres que han sigut reivindicats per les valencianes i valencians al llarg dels últims anys".

Per tot això, la plataforma aposta per "una mobilització real, ferma, transversal i sostinguda de la societat valenciana que evite nous incompliments que mantinguen un finançament que discrimina i espolia sistemàticament el País Valencià".

"Una situació -adverteixen- que afecta greument al nostre propi autogovern, la gestió de les competències que té assumides la Generalitat, com s'ha posat en relleu en aquest període de pandèmia, i les condicions de vida de les valencianes i valencians".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento