Comunitat Valenciana

Educació baixarà la ràtio en 53 municipis pel descens de natalitat i ampliarà en 35 les aules de 2 anys gratuïtes

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport reduirà la ràtio màxima en Infantil tres anys per al curs 2021-2022 en 53 municipis a causa d'una major baixada de la natalitat. Així, es disminuirà la ràtio a 20 alumnes per aula en aquest tram en 34 localitats (14 a Alacant, tres a Castelló i en 17 a València) on el descens en el nombre de naixements ha sigut més intens, i en altres 19 la ràtio serà de 23 (tres a Alacant, cinc a Castelló i onze a València).
Archivo - Arxive - Imatge de recurs d'un aula
Archivo - Arxive - Imatge de recurs d'un aula
GVA EDUCACIÓ
Archivo - Arxive - Imatge de recurs d'un aula

El màxim d'alumnes per classe en Infantil de 3 anys està fixat en 25 encara que, des de fa diversos cursos, la Conselleria està reduint encara més aquest màxim en les poblacions on és possible per la baixada de la natalitat. Açò permet que hi haja encara menys alumnes per aula i facilita una millor qualitat educativa, a més de mantindre les unitats educatives existents i el personal docent, segons ha subratllat la Generalitat en un comunicat.

D'aquesta forma, es manté l'oferta d'unitats, amb més personal docent que atén a menys xiquets i xiquetes per aula. Amb aquesta mesura es permet mantindre per al pròxim curs 117 unitats educatives d'Infantil en els municipis on s'ha fet la baixada de ràtios generalitzada.

Infantil 3 anys és quan, de manera generalitzada, l'alumnat inicia la seua escolarització. El pròxim curs s'escolaritzen per primera vegada els xiquets i xiquetes nascuts en 2018. La taxa bruta de natalitat valenciana en 2018 va arribar al seu nivell més baix en 44 anys amb 7,7 naixements per cada 1.000 habitants. Eixe any van nàixer en el territori valencià 38.018 xiquets i xiquetes, la xifra més baixa en 20 anys. Això, al costat de la disminució de l'arribada de població, dona com a resultat que el nombre de menors que s'han d'escolaritzar s'haja reduït considerablement, especialment en algunes poblacions valencianes.

D'aquesta manera, en alguns municipis es passa a 23 alumnes per aula i en uns altres a 20. La reducció de ràtios no és una novetat, ja que una part de les poblacions proposades ja ho apliquen des d'altres cursos. Ara la novetat és la incorporació de noves poblacions, la continuïtat de les quals ja tenien la ràtio més baixa o, entre aquest, la baixada de 23 a 20 alumnes per aula, un fet que en aquests municipis es mantindrà en els següents cursos escolars.

A Alacant tindran ràtios reduïdes en Infantil 3 anys el pròxim curs un total de 17 municipis. Les localitats que inicien aquesta mesura són Banyeres de Mariola, Catral, Guardamar del Segura, Muro, Pego, Sax i Xixona. Cocentaina, Pego i Xàbia tindran una ràtio màxima de 23 alumnes en Infantil de 3 anys i en els 14 restants es proposa implantar la nova ràtio de 20 alumnes: Alcoi, Banyeres de Mariola, Catral, Elda, Guardamar del Segura, el Pinós, l'Alfàs del Pi, Monòver, Muro, Novelda, Petrer, Sax, Villena i Xixona.

A Castelló es proposen 8 municipis amb ràtios reduïdes en Infantil 3 anys, a les quals s'incorporen les localitats de l'Alcora i Onda. La nova ràtio màxima de 20 alumnes per grup es proposa que per a l'Alcora, Sogorb i la Vall d'Uixó. En els altres cinc municipis el màxim serà de 23 alumnes per grup: Borriana, Castelló, Nules, Onda i Vila-real.

A València hi haurà 28 municipis amb ràtios reduïdes en Infantil 3 anys. Seran 12 els municipis on s'implantarà per primera vegada la baixada de ràtios: Alberic, Alfafar, Almàssera, Benifaió, Bunyol, Catarroja, Xest, l'Eliana, Montcada, la Pobla Llarga, Requena i Silla.

La nova ràtio de 20 alumnes per grup d'Infantil 3 anys s'implantarà en 17 municipis de la província: Alaquàs, Albaida, Benetússer, Benifaió, Bunyol, Canals, Castelló, Xest, l'Eliana, Mislata, Oliva, Ontinyent, la Pobla Llarga, Quart de Poblet, Sedaví, Silla i Xàtiva. Els onze on s'establirà el màxim de 23 alumnes per unitat són Albal, Alberic, Alfafar, Algemesí, Almàssera, Alzira, Catarroja, Montcada, Requena, Tavernes de la Valldigna i Xirivella.

AULES DOS ANYS GRATUÏTES

Educació té previst obrir 35 noves aules gratuïtes de 2 anys en col·legis d'Infantil i Primària per al pròxim curs, que unides a totes les que ja estan establides en escoles i escoles infantils sumaran 870 unitats. La Conselleria donarà a conéixer "en breu" els CEIP que acolliran aquestes noves aules que faciliten la incorporació primerenca al sistema educatiu amb una ràtio reduïda de 18 xiquets i xiquetes màxim per unitat.

L'oferta de places gratuïtes d'Infantil 2 anys per a l'actual curs 2020-2021 ha superat les 16.300 places escolars en 835 aules, 512 d'aquestes en escoles infantils municipals, altres 130 en escoles infantils de la Generalitat i 193 en escoles d'Infantil i Primària.

Per tant, el pròxim curs 2021- 2022, amb les noves 35 aules, els CEIP oferiran un total de 228 aules de 2 anys, amb la qual cosa s'eleva l'oferta global fins a les 870 unitats, que sumen prop de 17.000 places escolars.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento