El nombre de centenaris es dobla a Catalunya en 12 anys

  • El 1996 hi havia 501 ancians de més de 100 anys.
  • El 2008 n'hi havia 1.084.
  • En la seva majoria són dones.
  • El fenomen és imparable i anirà a més.

La Remedios y la Francisca viuen a Sant Cugat del Vallès i Badalona, i aquesta setmana han arribat al centenar. I és que, si bé fa un temps complir 100 anys era un fet gairebé insòlit, ara és prou normal.

És un signe més dels grans progressos de la societat actual: l´allargament de l´esperança de vida

Així, en poc més d´una dècada, el nombre de centenaris que hi ha a Catalunya s´ha doblat. El 1996 se´n van xifrar un total de 501 (130 homes i 371 dones), que tenien 100 anys o més, pels 661 que es van sumar el 2001 (131 homes i 531 dones), segons dades de l´Institut d´Estadística de Catalunya (Idescat).

Amb tot, el gran increment es va xifar l´any passat, el 2008, quan es van comptabilitzar 1.084 centenaris, 207 dels quals homes i la resta, 877, dones. «És un signe més dels grans progressos de la societat actual: l´allargament de l´esperança de vida», argumentava ahir a 20 minutos Joaquín Recaño, professor de l´àrea de Geografia Humana de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La incògnita està en si decreixerà el nombre de dones centenàries en uns anys a causa d´hàbits com el consum de tabac i alcohol

Precisament per aquest motiu, Recaño creu que l´augment de població centenària anirà a més. Considera que «en uns anys es pot doblar, triplicar o quintuplicar». «L´estat de salut en general ha millorat. L´esperança de vida s´ha multiplicat i moltes malalties endèmiques han desaparegut», argumenta.

Sobre el fet que hi hagi més dones que homes centenaris assegura que pot ser en part pels comportaments allunyats del tabac i l´alcohol en el cas d´elles, cosa que està canviant. «La incògnita està en si decreixerà el nombre de dones centenàries en uns anys a causa d´hàbits com el consum de tabac i alcohol», reflexiona.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento