Comunitat Valenciana

El Tribunal de Comptes veu a Zafra responsable del frau en EMT i li requereix el pagament de 4,2 milions

  • Així ho ha anunciat aquest dimecres el regidor de Mobilitat Sostenible de la ciutat, Giuseppe Grezzi.
  • La notificació, que és recurrible, dóna un termini de deu dies hàbils per a reintegrar eixe muntant.
  • Fou l'única acomiadada pels fets encara que el seu acomiadament va ser declarat improcedent per jutjat.
Archivo - Arxive - Línia C1 de l'EMT de València
Archivo - Arxive - Línia C1 de l'EMT de València
EMT VALÈNCIA
Archivo - Arxive - Línia C1 de l'EMT de València

El Tribunal de Comptes considera presumpta responsable del frau de quatre milions d'euros registrat al setembre de 2019 en l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València a l'excap d'Administració de l'entitat, Celia Zafra. D'aquesta manera, aquest organisme requereix a l'extreballadora el reintegrament de 4,2 milions d'euros.

Així ho recull el tribunal en la notificació emesa aquest dimecres per la seua Unitat d'Actuacions Prèvies a l'Exigència Jurisdiccional de Responsabilitats Comptables després d'haver practicat la liquidació provisional corresponent, en tindre coneixement de l'estafa per part de l'Ajuntament de València i la denúncia presentada per dos dels grups de l'oposició, PP i Cs.

Aquest tribunal requereix com a presumpta responsable a Zafra perquè deposite 4.210.750,49 euros --4.054.971,98 euros corresponent al principal i 155.778,51 a interessos de demora--, quantitat que estima com a presumpte abast del frau. A més, en la seua notificació, que és recurrible, dóna un termini de deu dies hàbils per a reintegrar eixe muntant i adverteix que no atendre la petició portarà a l'embargament de béns.

El president de l'EMT i edil de Mobilitat Sostenible, Giussepe Grezzi, ha donat a conéixer aquest dimecres la decisió del Tribunal de Comptes en una roda de premsa convocada per a anunciar aquesta notificació a la qual s'ha referit com a "part dispositiva" o "sentència". Zafra, un representant legal de la companyia i el Ministeri Fiscal estaven citats a comparéixer aquest dimecres davant el Tribunal de Comptes.

"És un dia molt important", ha assegurat el regidor, que ha valorat les "novetats molt rellevants" conegudes respecte a l'estafa a partir de la decisió d'aquest òrgan. "El Tribunal de Comptes ha determinat que l'exdirectora d'Administració de l'EMT, Celia Zafra, ha d'abonar 4.210.750,49 euros que inclouen 155.778,51 euros en concepte d'interessos de demora per la seua responsabilitat comptable en el frau contra l'empresa municipal", ha exposat.

Grezzi ha indicat que eixe tribunal considera "culpable" a l’exempleada --únic comiat pel frau encara que el seu acomiadament va ser declarat improcedent per un jutjat—d’"haver permés el frau per saltar-se tots els procediments que sí que teníem en l'EMT: d'ordres de pagament, signatura electrònica mancomunada i organigrama de l'empresa, que feia una clara separació de funcions i responsabilitats".

L'edil (Compromís) ha afirmat que la resolució "confirma, fil per randa", el que s'ha dit per part dels responsables de l'EMT "des del primer dia que vam descobrir el frau" i "tota la informació que de manera transparent i puntual hem oferit" des de "la direcció". Així mateix, ha apuntat que subratlla que en 2017 va ser el seu equip el que va establir "el pagament amb signatura electrònica mancomunada" enfront del "gir bancari" de "l'època del PP".

Així mateix, ha explicat que, "com a president" de la companyia municipal i "a instàncies del ple" de l'Ajuntament, va comunicar al Tribunal de Comptes el frau registrat, a més d'apuntar que des de l'EMT es van presentar al·legacions contra la denúncia que PP i Cs havien presentat davant aquesta instància pel robatori.

Grezzi ha comentat que aquestes formacions denunciaven "una estafa informàtica", que ha negat que es donara, i exigien responsabilitats comptables a la direcció de l'EMT --al gerent llavors, Josep García Alemany; a la responsable financera i a ell, ha precisat--.

"Vam haver de desmentir eixa denúncia que no estava basada més que en perseguir-nos", ha dit, alhora que ha lamentat "la falta de voluntat de perseguir de veritat els culpables del frau de l'EMT i de recuperar els diners". "Era el que menys li interessava a l'oposició", ha opinat.

"Deixa clares les responsabilitats"

L'edil ha afegit que hi ha una investigació oberta per l'estafa en el Jutjat d'Instrucció número 18 de València, que "té com investigada a l'exdirectiva" i "com a responsable subsidiari" al banc a través del qual es van fer les transferències de l'estafa. Ha asseverat que el Tribunal de Comptes "deixa clares les responsabilitats i diu que són la treballadora acomiadada i el banc”. L'edil ha parlat de "falta" de respecte als procediment i de custòdia de fons.

"Vam acomiadar a la directiva sobre la base de tota aquesta informació. Ara se'ns dóna la raó i es posa nova llum sobre l'acomiadament perquè demostra que tenim raó en tot el que hem estat dient" i perquè es va donar "informació rellevant que va propiciar el frau. Una falta molt greu que va propiciar el seu acomiadament", ha agregat.

El Jutjat social número 1 de València va declarar improcedent l'acomiadament de Celia Zafra i va determinar que l'EMT haurà de readmetre-la o pagar-li una indemnització de 199.000 euros. Giuseppe Grezzi ha manifestat que "tota la sentència" del Tribunal de Comptes "declara que tenia les seues competències" i que "no les ha respectades".

Després d'això, ha mostrat el seu "suport" i "agraïment" a Josep Enric García, gerent de l'EMT quan es va produir el frau i cessat posteriorment "per a iniciar una nova etapa" en l'entitat. Ha defensat la seua gestió i ha considerat que "algú" hauria de "disculpar-se amb ell" per "tot el que s'ha dit sobre la seua labor al capdavant de l'EMT", amb "un resultat excel·lent".

"Campanya de desprestigi"

"Nosaltres des del primer moment hem donat a conéixer tots els detalls i dit qui eren els culpables sobre la base de tots els protocols i procediments que teníem", ha afirmat Grezzi, que ha dit que té "la voluntat de recuperar tots els diners" sostrets. Ha insistit que "si s'hagueren respectat" eixos protocols "no s'haguera donat pas al frau" i ha censurat la "campanya continuada de desprestigi" a la qual ha sigut sotmesa l'EMT després d'aquest robatori.

L'edil ha apuntat, en parlar de "manipulacions" i "mentides", a "responsables polítics, fonamentalment de l'oposició, però també a uns altres" i ha dit que en l'estafa detectada en el Palau de Congressos --dependent de l'edil socialista Emiliano García-- el tracte ha sigut un altre i no s'han patit "eixos atacs".

Preguntat per l'informe del Síndic de Comptes, conegut aquest dimarts, que considera que hi ha "deficiències significatives" i "febleses materials" en "el sistema de control intern" de l'EMT, ha respost que té el "màxim interés en què es facen els informes de sindicatures" i que es continuarà "complint amb la legalitat i gestionant l'empresa de la millor manera possible".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento