"El pla Bolonya no s'ha fet prou bé, però ja no té marxa enrere"

Josep Huguet, conseller d'Innovació, Universitats i Empresa.
Josep Huguet, conseller d'Innovació, Universitats i Empresa.
MIQUEL TAVERNA
Josep Huguet, conseller d'Innovació, Universitats i Empresa.

Bolonya no té marxa enrere?

Ja no. Ho van decidir 46 països europeus fa 10 anys. S'ha fet prou bé? No. No és un camí de roses, però la qüestió és: o pedalem o ens caiem de la bicicleta. Calen universitaris excel·lents per afrontar la competència salvatge que se'ns ve a sobre. Ha de ser possible, també gràcies a les empreses, que la investigació a la universitat acabi en patents i innovació, que s'apliquin en educació o salut. Es fa un bé públic!

I que les empreses rebin la innovació de la universitat...

La innovació ha d'acabar en l'empresa. Això no és pecat. El que és pecat és no fer-ho. Si no, com resistiran el xoc de la globalització? D'on vindran els ingressos per finançar la universitat pública? No hi haurà diners! I si no, què passarà? La privatització! Llavors sí que ve la privatització. És tot el contrari del que diuen alguns, que ho van sempre repetint com un mantra. Estem en un canvi radical de model.

Els estudiants denuncien que les beques són escasses.

Això és una altra història. Catalunya té un 8-9% de beques i un 16% de població. A Madrid ens en regategen el traspàs.

No hi ha cap excusa perquè Volksvagen no obri la nova línia
Hi haurà més beques?
Tornem-hi. Amb quins diners? Si a Catalunya ens roben, ens roben, el 10% del PIB...! Hem de tirar d'endeutament:qui sigui de classe obrera tindrà crèdits-salari, a tornar quan treballin.

La congelació de sous a la Seat no és suficient per fabricar el Q3 a Martorell?

No hi ha cap excusa perquè Volksvagen no obri la nova línia. No és un model més.

Han temut per la continuïtat de Nissan i Seat a Barcelona?

A l'octubre hi havia una sensació de pànic. No estava clar que ni Nissan continués. Seat no ha perillat. A la Península no tenim ni els centres de decisió ni la mà d'obra barata dels països emergents. A partir d'aquí vam començar a fer contactes, el viatge al Japó...

La reacció de l'Administració ha estat prou ràpida?

Quan vam fer aquí el primer pla, a Madrid van fer la frivolitat dels 400 euros. Ara es donen 8.000 milions per a ajuntaments. No tindran impacte econòmic. Es faran obres, però no s'aposta per l'economia productiva: centres tecnològics, vivers d'empreses...

Hi haurà ajuts directes al consumidor?

Només ho podria fer Madrid, però no hi estan disposats.

Podem ser líders internacionals en dissenyadors emergents i independents
Catalunya conservarà la mateixa potència industrial després de la crisi?

Això és fer de profeta. Construcció o automoció estan molt afectades per la crisi. Química, agroalimentari, salut, farmàcia, turisme, medi ambient... pateixen la baixada de consum, però no es deslocalitzaran. Qualsevol que faci innovació i s'internacionalitzi pot prendre el relleu.

Com veu ERC la darrera proposta de finançament?

El Govern català no admet aquestes xifres ridícules. Estem plantats. Si no s'aclareix, haurem de seguir la travessia del desert. El Govern aguanta. Estem d'acord els tres partits.

El 080 comença a consolidar-se, el B&B marxa... La moda avança o va cap enrere?

Està fantàstica. El 080 ha tingut un impacte internacional. Podem ser líders internacionals en emergents i independents. Posem les bases per a una cadena de valors des de l'escola fins a l'empresariat. Barcelona ha de ser tot l'any una ciutat per comprar moda.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento