5.000 petites empreses cauen al mes per no pagar o cobrar

  • Un 10% no pot fer front als deutes i la xifra podria arribar al 40%.
  • Es tem un repunt de l'economia submergida.
  • Les administracions deuen 2.000 milions.

«Un 10% de les empreses  (més de 50.000 a Catalunya) no paga. I si els bancs i el Govern no atorguen més crèdit, l'afectació pot arribar al 30% o al 40%». És el preocupant diagnòstic de Josep Maria Vilamajó, president de Wintermanm, empresa de detectius especialitzada a obtenir informació financera, que creu que així es podria arribar a «un caos autèntic».

El perill ara és que creixi l'economia submergida

En aquesta situació de bucle (com que no es ven es retarden els pagaments als proveïdors), Catalunya està perdent 5.000 petits empresaris al mes. Si tot segueix igual, la Confederació d'Autònoms (CTAC) pronostica que només aquest 2009 es perdran 50.000 afiliacions, el 10% de tot el teixit. «Però la tendència empitjora i podríem perdre'n fins a 80.000. Esperem que no sigui així», explica Salvador Duarte, de CTAC-UGT.

Wintermanm xifra la morositat empresarial en uns 240 milions d'euros només a Catalunya. En són els principals perjudicats les empreses tèxtils i auxiliars de l'automoció i de serveis (de neteja i vigilància, per exemple). I és que cap empresa es lliura dels problemes. Al 10% que no paga s'afegeix un 40% que ha demanat pròrrogues superiors al normal, i l'altre 50%, que ha sollicitat un ajornament.

S'hauria de respectar la Llei de Morositat i pagar a 30 dies

Generalitat i ajuntaments deuen 2.063 milions a empreses catalanes, segons els tècnics d'Hisenda (Gestha). No és estrany que els petits empresaris exigeixin que les administracions paguin ja. «El perill ara és que creixi l'economia submergida perquè molts pensen que no val la pena treballar només per pagar cotitzacions», indica Jordi Gutiérrez (CCOO), que posa exigències: «S'hauria de respectar la Llei de Morositat i pagar a 30 dies. Les línies oficials de crèdit i els bancs no ajuden en la pràctica».

«El petit taller dependent de la construcció i l'obra (especialitzades en electricitat, lampistes o metall) és el que pitjor ho passa», explica Maria Rosa Eritja, responsable d'autònoms de Foment del Treball. Mentrestant, surten iniciatives per caçar morosos. A Girona, identifiquen ja a Internet els de la construcció.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento