Comunitat Valenciana

Periodistes i fotoperiodistes valencians protesten contra els acomiadaments i precarietat

  • La Unió de Periodistes Valencians alerta del desmantellament del sistema comunicatiu valencià.
  • En la concentració han sol·licitat al Govern valencià un pla d'ajudes públiques específic per al sector.
Convocats per l'organització professional Unió de Periodistes Valencians, periodistes valencians es concentren en la plaça de la Verge, a València, per a protestar contra la precarietat en el sector.
Convocats per l'organització professional Unió de Periodistes Valencians, periodistes valencians es concentren en la plaça de la Verge, a València, per a protestar contra la precarietat en el sector.
Jorge Gil - Europa Press
Convocats per l'organització professional Unió de Periodistes Valencians, periodistes valencians es concentren en la plaça de la Verge, a València, per a protestar contra la precarietat en el sector.

Periodistes i fotoperiodistes valencians s'han concentrat aquest divendres en la plaça de la Verge de València per a protestar contra els acomiadaments i la precarietat en el sector i reivindicar que, malgrat ser declarada activitat essencial, ha sigut una de les "més colpejades" per la crisi deslligada per la pandèmia de coronavirus.

"Hui la notícia som nosaltres, hem aconseguit omplir la plaça de la Verge de València per a denunciar la crisi que està patint la nostra professió i que s'ha agreujat i accelerat a causa de la pandèmia", ha asseverat la presidenta de la Unió de Periodistes Valencians -entitat que ha impulsat la iniciativa-, Noa de la Torre.

A les 11.00 hores, i amb el lema 'Sense periodistes no hi ha periodisme', s'ha iniciat aquest acte, al costat d'un taüt simbòlic envoltat de periòdics. A la iniciativa, que s'ha desenvolupat de forma simultània també a Castelló, s'han sumat representants sindicals, estudiants i polítics.

Igualment, s'han dut a terme accions similars a Alacant i Elx, on l'Associació de Periodistes de la Província d'Alacant, l'Associació d'Informadors d'Elx i l'Associació de Periodistes d'Elx també han convocat concentracions.

Els assistents han guardat un minut de silenci pel periodisme, que ha donat pas a la lectura del manifest elaborat pel col·lectiu professional.

De la Torre ha subratllat els problemes que travessa la professió i ha destacat "la paradoxa" del periodisme, declarat activitat essencial durant aquesta pandèmia mundial i que, no obstant açò, "és un dels sectors més colpejats per la crisi sanitària i econòmica derivada del coronavirus".

"Els ERO, acomiadaments, tancaments de mitjans, la precarietat laboral, les limitacions al treball periodístic són un clar exemple del desmantellament del sistema comunicatiu valencià i, per açò, amb aquesta protesta des de la Unió de Periodistes Valencians exigim a les empreses periodístiques que paren d'acomiadar companys i companyes", ha manifestat.

Pla d'ajudes públiques

Ha sol·licitat al Govern valencià un pla d'ajudes públiques específic per al sector, "ajudes que han de servir per a garantir la pluralitat informativa i enfortir el sistema mediàtic valencià, i que han d'estar necessàriament lligades al manteniment dels llocs de treball", ha dit Noa de la Torre, que va traslladar aquesta demanda al president de la Generalitat, Ximo Puig, en una reunió mantinguda aquesta setmana.

En finalitzar la lectura del manifest, la presidenta ha donat les gràcies a totes les entitats i persones que han donat el seu suport al contingut del document i la protesta, tant de forma presencial com virtualment en les xarxes socials.

Entre les entitats firmants figuren la la Federación de Asociaciones de Periodistas de España, la Federación de Sindicatos de Periodistas, la Asociación Nacional de Informadores Gráficos de Prensa y Televisión; les associacions de periodistes de València, Sevilla y Santiago de Compostela; la Asociación de la Prensa Deportiva de Castelló; els comités d'empresa d'edicions locals d'El Mundo, El Mundo Castelló, La Razón, Levante-EMV, Las Provincias, Información, Mediterráneo, Radio Valencia, RTVE, À Punt; les plantilles de Castellón Plaza i El Temps; els sindicats CCOO-PV, UGT-PV, STEPV, Intersindical Valenciana i CSIF.

Igualment, apareixen en aquesta llista els departaments de Periodisme i Comunicació de la Universitat de València, la Universitat Jaume I, la Universitat Miguel Hernández d'Elx i la Universitat CEU Cardenal Herrera; així com altres entitats alienes al món del periodisme que també han volgut mostrar la seua adhesió.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento