L'expansió de l'àrea verda de Barcelona afecta sobretot hospitals i facultats

L'àrea verda arriba a nou barris com la Vila Olímpica. A la imatge, el carrer de Joan Miró. (Foto: Miquel Taverna)
L'àrea verda arriba a nou barris com la Vila Olímpica. A la imatge, el carrer de Joan Miró. (Foto: Miquel Taverna)
MIQUEL TAVERNA

L'àrea verda d'aparcament s'estrena des d'avui a nou barris més de Barcelona i s'amplia a d'altres cinc, que ja la tenien. S'han creat 16.142 places per a residents, a les quals opten 72.000 veïns que ja han rebut la identificació pertinent. A partir d'ara, només queda per pintar de verd l'aparcament en superfície del districte de Nou Barris.

Aquesta nova ampliació parteix de Gràcia i arriba fins a la Vila Olímpica. Però el 2 de febrer serà operativa també l'àrea verda que s'estén des de Gràcia cap a Sants-Montjuïc. Se surten del mapa dos punts també verds: els voltants de l'Hospital de la Vall d'Hebron i la zona universitària de Pedralbes.

Els universitaris paguen

Precisament, aquest aspecte ha generat polèmica, ja que els estudiants que usen el cotxe per arribar al campus hauran de pagar ara una tarifa molt més elevada, ja que l'àrea verda ofereix descomptes als residents (paguen 1 euro setmanal), però grava fortament els visitants.

"Amb transport públic trigo molt més a arribar a la Facultat, i si no agafo el cotxe després no arribo a temps a la feina", es planyia la Montse Plans, estudiant badalonina de Química.

Com ella, són molts els universitaris de l'àrea metropolitana de Barcelona que es desplacen a diari amb el vehicle privat, perquè "no hi ha una bona xarxa de transport públic ni prou freqüències". Així ho indiquen els estudiants i, també, el vicepresident de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Jordi Giró.

Giró feia constar també que la zona universitària era molt usada fins ara "com a aparcament dissuasori" per molts visitants que es desplaçaven en transport públic fins al centre de la ciutat. "No veig el sentit de posar àrea verda en una zona no congestionada", exposava Giró.

Al voltant dels hospitals

Polèmica és també la instal·lació de l'àrea verda al voltant dels centres sanitaris. De fet, l'ampliació abarca 15 hospitals (com el Dexeus, l'Esperança, la Maternitat o la Corachán) i 6 CAP. El nou perímetre no es configura a partir de grans vies de comunicació, com s'havia fet fins ara amb la ronda del Mig, per exemple. Ara dibuixa calaixos al mapa al voltant d'aquests centres.

"Són nuclis de més rotació", exposava durant la presentació de l'ampliació a l'octubre el regidor de Mobilitat, Francesc Narváez, i aclaria també que a la Vila Olímpica, al costat del registre de la propietat i del CAP, s'hi ha instal·lat una zona blava.

De les 16.142 noves places, 76 seran exclusives per als veïns i la resta preferents. Se'n creen 2.161 de zona blava.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento