Comunitat Valenciana

La Hisenda valenciana investiga per frau 60 canvis de domicili fiscal a Madrid de grans patrimonis

  • L'Agència Tributària Valenciana ha recuperat ja 14 milions pels impostos de Patrimoni, Successions i Donacions.
  • El conseller Vicent Soler denuncia que la "competència fiscal a la baixa" entre comunitats "encoratja el frau fiscal".
El conseller de Hacienda y Modelo Económico, Vicent Soler, en una imagen de archivo.
El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, en una imatge d'arxiu.
I. CABALLER/CORTS VALENCIANES - Archivo
El conseller de Hacienda y Modelo Económico, Vicent Soler, en una imagen de archivo.

L’Agència Tributària Valenciana (ATV) ha recaptat 14 milions d'euros després de concloure's un procediment de canvi de domicili fiscal fictici, incloent la regularització en els impostos sobre Patrimoni i de Successions i Donacions. "La competència fiscal a la baixa entre comunitats autònomes encoratja el frau fiscal", ha manifestat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

El conseller ha destacat que les actuacions de l’ATV per a fer front al problema de l'anomenat dúmping fiscal "estan donant els seus fruits gràcies també a la col·laboració de l'Agència Estatal per a l'Administració Tributària amb la Generalitat a través del Grup de Treball permanent".

Soler ha subratllat que aquesta col·laboració ha servit d'exemple per a altres comunitats que també pateixen aquest problema i amb les quals l’AEAT ha posat en marxa altres comissions de treball.

La directora de l'Agència Tributària Valenciana, Sonia Díaz, ha confirmat la preocupació de l'entitat per aquest problema, que s'ha traduït en un increment de procediments oberts.

"El dúmping fiscal existeix. Des de 2017 s'han iniciat 22 expedients per presumpte frau en el canvi de domicili fiscal, un en 2017, onze en 2018 i deu en 2019, dels quals ja s'ha instat a l’AEAT perquè inicie 14 procediments de canvi de domicili", ha apuntat la directora de l’ATV.

A més, la responsable de l'administració tributària valenciana ha confirmat que "gràcies a la informatització, l'ús de noves tecnologies i les sinergies entre departaments de l’ATV" en els pròxims mesos s'investigaran 38 nous casos de possibles domicilis fiscals ficticis corresponents a l'exercici 2020. En total, 60 investigacions.

Les actuacions se centraran en aquells contribuents el patrimoni presumpte dels quals dels exercicis 2016 i 2017 superava el milió i mig d'euros. "Durant l'últim trimestre d'enguany s'iniciaran els requeriments oportuns per a recaptar els antecedents d'arrelament que acrediten la residència en la nostra comunitat", ha apuntat Díaz.

En aquest sentit, personal tècnic de l'Administració tributària valenciana ha mostrat la seua "preocupació" per la gravetat dels casos de dúmping fiscal i ha incidit en què "alguns grans patrimonis valencians es muden a Madrid de manera fictícia per a eludir impostos, davant les bonificacions de Patrimoni i de Successions i Donacions que ofereix eixa comunitat i així eludir el pagament d'aquests tributs en la Comunitat Valenciana".

Sonia Díaz ha remarcat que els casos de dúmping fiscal són especialment greus perquè produeixen un doble efecte: "El primer, en relació amb els tributs cedits que gestionen les comunitats autònomes, i el segon, sobre la recaptació de l'IRPF, una de les bases sobre les quals es calculen les transferències del sistema de finançament autonòmic".

Díaz ha assenyalat que entre els reptes de l’ATV es troba "la professionalització, la persecució i l'increment de l'eficàcia en la detecció dels fraus".

Col·laboració amb l’AEAT i altres autonomies

Des de l'Agència Tributària apunten que tots els procediments comencen amb una labor d'investigació i de cerca d'indicis de vida quotidiana que conduïsquen a sospitar canvis ficticis de domicili, com les targetes sanitàries, les despeses farmacèutiques o els consums elèctrics "per a comprovar si els domicilis estan realment habitats".

Per això, ha reiterat que "la col·laboració amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i amb altres comunitats autònomes permet complir de manera més eficaç i eficient amb la nostra tasca de lluita contra el frau fiscal".

"Si volem acabar amb el dúmping fiscal es precisa de l'intercanvi d'informació de caràcter tributari tant amb l'administració central com amb la resta de comunitats autònomes a través del Consell Territorial per a la Direcció i Coordinació de la Gestió Tributària".

Així mateix, Díaz també ha posat en valor la labor desenvolupada pel Departament d'Informàtica de la pròpia Agència Tributària Valenciana "perquè gràcies a la seua labor transversal amb les unitats d'informació i assistència, gestió, inspecció, valoració i recaptació hem pogut agilitar els processos i l'operativa de treball en els últims mesos".

4.100 milions menys, segons l'IVIE

En un recent informe de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) es va evidenciar que la Comunitat de Madrid deixa d'ingressar més de 4.100 milions d'euros anuals, que podrien destinar-se a serveis públics fonamentals, per la seua política de beneficis fiscals, fonamentalment a les rendes i patrimonis elevats.

Una política que pot afrontar gràcies a la concentració a Madrid de grans rendes i patrimonis a conseqüència del 'efecte capitalitat', que absorbeix recursos, població, funcionaris estatals, licitacions i xarxes d'influència, en detriment d'altres territoris.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento