"Per sortir de la crisi es necessita la complicitat de tothom"

  • La novena trobada ciutadana de 20 minutos s'ha centrat en la crisis.
  • Entitats i associacions han debatut amb representants de la Generalitat i l'Ajuntament.
  • S'ha celebrat en el mercat de Santa Caterina.
  • CONSULTA AQUÍ MÉS NOTÍCIES DE BARCELONA.
El Mercat de Santa Caterina de Barcelona.
El Mercat de Santa Caterina de Barcelona.
20MINUTOS.ES
El Mercat de Santa Caterina de Barcelona.

La crisi econòmica i l'anomenada "cuesta de enero" centra la 9ª edició de la Trobada Ciutadana de 20 minutos , que se celebra avui en el Mercat de Santa Caterina.

A la 9ª Trobada Ciutadana de 20 minutos participen el director del Servei d'Ocupació de Catalunya, Joan Josep Berbel, com a representant de la Generalitat, i el portaveu de l'Ajuntament de Barcelona i tinent d'alcalde d'Hisenda i Promoció Econòmica, Jordi William Carnes.

Els dos representants institucionals estan compartint el debat amb Noemí Mascaraque, presidenta de la Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa-UNAE a Catalunya; Sònia Bardají, presidenta de l'Associació de Famílies Monoparentals; Mario Cugat, president de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya; Cristina Clavería, presidenta de l'Associació Catalana d'Empresàries i Executives; Soco Mbuy, secretària de cohesió social i cooperació del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, i Àngel Juny, president del Mercat de Santa Caterina, com a representant dels paradistes.

Comença el torn de preguntes

La primera pregunta l'ha plantejat  l'amfitrió, Àngel Juny, president del mercat de Santa Caterina, qui ha qüestionat si està previst algun ajut públic al petit comerç.

Des de la Generalitat, han assegurat que estan treballant, sobretot, en formació continua i de formació del petit comerç. I ha considerat que és una de les "fórmules més exitoses" per mantenir-lo. El representant de la Generalitat també ha afirmat que s'estan portant a terme polítiques per garantir sistemes de crèdit. William Carnes, per la seva banda, que hi ha dues línies d'actuació: per una banda,

rehabilitar edificis històrics i modernitzar-los i mantenir-los en bon estat; i, d'altra banda, garantir que es produeix una renovació.

Noemi Mascaré, persidenta de la Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa, ha plantejat quines mesures es posarà per afrontar la pujada de taxes i impostos.

Joan Josep Berbel ha assegurat que des de la Generalitat s'ha posat a disposició de persones en atur i que han perdut poder adquisitiu i que realitzen cursos de formació un sistema de beques que permet cobrir despeses de mobilitat i de manutenció.

Sobre el futur femení

Cristina Clavería, presidenta de l'Associació Catalana d'Empresàries executives planteja si és cert que amb la crisi es vol incentivar que les dones deixin la feina i siguin mestresses de casa.

Berbel ha assegurat que  aquesta afirmació és falsa i ha recordat que l'atur està afectant, sobretot, els homes. També ha assegurat que s'està lluitant per assolir l'equiparació salarial. William Carnes s'ha mostrat plenament d'acord amb Berbel. I confirma que,

a banda de les dades de l'atur, per primer cop a la història hi ha més dones ocupades que homes.

Mario Cugat, president de la Federació d'Associacions de la Gent Gran de Catalunya ha preguntat sobre les pensions. ¿Per què no pugen com ho han fet els preus dels serveis bàsics?, ha dit.

La conselleria de Treball ha volgut deixar clar que el sistema de pensions no està en crisi.

William Carnes ha recordat que una de les partides que més ha crescut són els serveis bàsics i la política social, que ho ha fet en prop d'un 25%. Entre d'altres, ha dit, han augmentat les aportacions a la teleassistència, els habitatges destinats a la gent gran... "Fomentar i posar èmfasi en elements de coixí social, d'amortigüació, en època de crisis i dificultat com l'actual són prioritaris", ha conclòs.

Ajuts al jovent

Soco Mbyu, secretària de cohesió social i cooperació del Consell Nacional de la Joventut, ha demanat solucions per als joves, molts dels quals amb  la crisi i els preus de l'habitatge no poden emancipar-se o, inclús, han de tornar a casa els pares.

William-Carnes ha confirmat que els preus de la vivenda són "molt difícils" per als joves, són "poc assequibles". En aquest sentit, ha recordat que hi ha una borsa de pisos de lloguer. 

Govern de la Generalitat estan posant sobre la taula mesures que no són les típiques per afavorir el dinamisme empresarial. El govern central ha crat un fons per afavorir projectes que millorin les ciutats i mantiguin llocs de treball.

Sobre la crisi en general

Sobre la crisi, William Carnes ha assegurat que  "estem patint una crisis global amb efectes locals. Això el que provoca és que s'ha tallat el circulant. Hi ha tres milions d'aturats i sembla que la xifra pujarà, però també hi ha molta gent amb feina i pot treballar. Però, inclús, la gent que té diners està espantada i està frenada. Tornar a girar la roda i generar activitat econòmica és fonamental. Potser fa dos anys gastàvem massa i ara, davant el dubte, no. L'objectiu que hauríem d'aconseguir és trobar el punt d'equilibri i en aquest punt té cabdal importància el sistema financer", ha afegit William Carnes."Hem de recuperar uns mínims de confiança. I és cert que el sector públic ha d'estirar una mica més. Però no ens en sortirem si entre tots no afegim elements", ha afegit.

Un element dinamitzador serà l'obra pública. Les hi ha grans, com la construcció de l'AVE, i les petites, que generen més llocs de treball. "Tenim mil milions d'euros per destinar en obres", ha afirmat. "Això no soluciona la crisi, però potser ajuda a sortir endavant. Es necessita la complicita de tothom", ha puntualitzat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento