L’ús de llibres reciclats fa estalviar 1.450 euros per nen en deu cursos

Els estudiants de 522 escoles utilitzaran des d’aquest curs llibres de text usats. Les famílies només pagaran de 25 a 40 euros l’any
Un nen llegint un còmic, ahir, al CEIP Dolors Montserdà.
Un nen llegint un còmic, ahir, al CEIP Dolors Montserdà.
Jordi Soteras
Un nen llegint un còmic, ahir, al CEIP Dolors Montserdà.
Les famílies de més de 113.000 alumnes s’estalviaran un 85% del preu de mercat a l’hora de comprar els llibres de text. Es tracta d’estudiants de 522 centres de primària i secundària –tant públics com concertats– que participen a partir d’aquest curs en un programa per potenciar la reutilització dels llibres.

La conselleria d’Educació impulsa el pla amb el compromís que es mantinguin els mateixos llibres durant tres anys a primària i quatre, a secundària.

Segons els càlculs del departament que dirigeix Marta Cid, les famílies desembutxacaran al voltant de 250 euros en els deu anys que dura l’escolarització obligatòria (de 6 a 16 anys) enlloc dels 1.700 que paguen si estrenen llibres cada curs (1.450 euros d’estalvi). La factura pel concepte de llibres es reduirà al voltant de 140 euros.

Material ‘heretat’

En començar el curs, els progenitors pagaran entre 25 i 40 euros, segons el centre, i heretaran llibres comprats per altres famílies. Al juny, el material es quedarà a l’escola per tal que l’any següent passi a un altre estudiant i es restituirà el que hagi quedat malmès per l’ús.

El Consell Escolar de cada centre decidirà el disseny del programa i la distribució dels llibres així com si s’inclou en aquesta dinàmica  l’alumnat de 0 a 3 anys.

L’estalvi econòmic no és l’únic objectiu d’aquest programa, va assegurar ahir la consellera Cid, per a qui la iniciativa pretén també fomentar «uns valors afegits» com «la responsabilitat, la reutilització i la conservació» del material. Des de fa anys, algunes associacions de mares i pares d’alumnes (AMPAs) han impulsat cooperatives per reutilitzar els llibres. El passat mes de maig, la conselleria va arribar a un acord amb les famílies per institucionalitzar i donar suport econòmic a aquestes iniciatives particulars.

La consellera va manifestar que, a partir del 2006, el pla s’estendrà a tots els centres i es treballa en la gratuïtat dels llibres per a les famílies sense recursos econòmics.

Compres racionals

L’Agència Catalana del Consum aconsella evitar les compres compulsives amb motiu de la tornada a l’escola perquè la despesa no desequilibri el pressupost familiar. Per això, l’entitat de la Generalitat recomana fer un llistat dels productes que es considerin necessaris, elaborar un pressupost previ, conservar el tiquet, fer un ús prudent de la targeta de crèdit i demanar informació dels preus dels productes en diferents establiments.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento