Clam popular contra la pujada de taxes i de les tarifes de serveis

  • Desenes de veïns es concentren a Barcelona contra els canvis tarifaris.
  • Aquests arriben a doblar ja el nivell de vida.
L'aigua puja més del doble de l'IPC; la taxa de residus, duplica el nivell de vida; i amb els transports passarà el mateix. Que
l'energia elèctrica es liberalitzi a partir del gener, amb el que això comporta per a l'usuari, ha estat la gota que ha fet vessar el got: un centenar de persones va sortir ahir al carrer contra les alces de les tarifes.

La d'ahir és la primera concentració de les futures que planeja la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), en xarxa amb la resta d'entitats del país. De cara al gener, es preveu una manifestació massiva a diverses ciutats.

«Ara no és el moment d'aplicar l'augment de les tarifes elèctriques», es planyia ahir el president de la CONFAVC, Joan Martínez, i proposava l'establiment de «tarifes socials» atenent al consum però també a les rendes i amb una menció especial a les famílies nombroses o amb ingressos inferiors als 30.000 euros.

A partir de l'1 de gener, desapareixerà l'actual sistema de tarifes regulades d'electricitat, amb l'única excepció de l'anomenada Tarifa d'Últim Recurs. Per a la CONFAVC això implica que «els qui malbaratin els recursos no sortiran perjudicats», ja que «els trams deixaran d'importar a partir d'ara».

Per aquest motiu, Martínez aboga per un diàleg previ abans de l'aplicació d'aquestes mesures i ja preparen cursos amb tècnics per tal de formar els veïns en la nova tarificació. El fet és que la tarifa de l'aigua a l'àrea de Barcelona pujarà un 8,3% l'any vinent i la taxa de residus més del 7%. Pel que fa al transport públic, fa uns dies la Generalitat va aunciar un increment mitjà de les tarifes d'un 5% i del títol més utilitzat, la T-10, d'un 7%.

Si hi afegim una pujada del 3,5% en les tarifes elèctriques i la pujada «irregular segons el municipi» de l'IBI, la situació «genera neguit» entre els ciutadans, tal com exposa Martínez. Ahir, el Consell Econòmic i Social va instar l'Ajuntament de Barcelona ha adaptar els tipus dels impostos a la nova previsió d'IPC.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento