Nou reclusos penats per haver maltractat dones amb delictes contra la llibertat sexual ja han portat la polsera de control telemàtic a Catalunya. Són les dades que recull un informe del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, amb xifres dels anys 2004 a 2006. Aquest col·lectiu són una minoria dels 344 reclusos que van dur aquest dispositiu que permet el seguiment a distància dels presos en tercer grau. Ara, hi ha 70 penats amb aquest dispositiu al canell o el turmell.

Durant el tercer grau, els reclusos només dormen a presó entre setmana
Els jutges, quan es modifiqui el Codi Penal, com preveu el Govern espanyol, podra
n estendre els controls telemàtics als maltractadors. S'aplicaria també sobre terroristes i pederastes i durant els 20 anys següents a la seva sortida en llibertat. No és una mesura retroactiva.

En els casos d'ordres d'allunyament, els magistrats podran comprovar que es compleixen segons el dictat. Tot això serà a partir de l'any vinent.

Durant el tercer grau, els reclusos només dormen a presó entre setmana, però no els caps de setmana. És el pas previ al a seva llibertat definitiva. Si accepta algun mecanisme de control, bàsicament dispositius telemàtics, només ha de presentar-se al centre penitenciari per tractaments, entrevistes o controls presencials.

Dificultat de compliment

El perfil del pres amb polsera de control és el següent:_solter (44%), d'entre 29 i 39 anys (37%), home (84%) i espanyol (81%). Per centres, els que més en proposen són la Wad Ras (dones), el CO Barcelona i el de joves.

La polsera es porta al canell o al turmell però  reclusos no la volen dur perquè és massa gran
No tots els reclusos accepten la polsera telemàtica per dormir a casa. Dos terços van dir que no. Dels 344 que ho van acceptar també hi troben dificultats. La principal, la seva visibilitat (60,53%). Molt lluny se situen els problemes amb la utilització dels aparells (21%) i els horaris estrictes en el compliment (8,1%).

Molts s'hi neguen per l'estigmatització (43,5%), la incomoditat perquè la polsera és massa gran (23,9%) i per no estar controlat (19,6%).