Comunitat Valenciana

La Generalitat Valenciana destaca "la normalitat i tranquil·litat" en l'inici de les PAU per a 24.000 alumnes

Prop de 24.000 joves han començat aquest dimarts a la Comunitat Valenciana les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) més inusuals i "estranyes" per la crisi sanitària deslligada per la pandèmia de coronavirus. Les tradicionals escenes de nervis que cada any es repeteixen davant aquests transcendentals exàmens s'han viscut aquesta vegada amb mascaretes i en un entorn familiar per als alumnes, els seus propis instituts. "Ens dona confiança, és el nostre 'col·le', són les nostres classes", coincidien diversos joves.

Des de la Generalitat Valenciana s'ha destacat que la Selectivitat ha començat amb "normalitat i tranquil·litat" en tots els instituts i centres de Batxillerat, en els quals no s'ha registrat "cap incidència".

Les conselleres de Justícia, Gabriela Bravo, i d'Universitats, Carolina Pascual, han realitzat des de primera hora un seguiment del dispositiu de seguretat preparat en el Centre de Coordinació d'Emergències del 112, acompanyades pel secretari autonòmic d'Emergències, José María Ángel, la secretària autonòmica d'Universitats i Recerca, Carmen Bevià, i el director general de Centres d'Educació, Ximo Carrión.

Pascual ha destacat "el correcte funcionament d'aquest dispositiu des del començament en tots els aspectes, tant des del punt de vista logístic, com d'organització i compliment de les mesures sanitàries i la presència de forces de seguretat".

Per la seua banda, Gabriela Bravo ha explicat que l'Agència de Seguretat i Emergències "ha engegat un protocol específic per a la gestió de qualsevol incidència que poguera produir-se en el desenvolupament de les proves, amb un operatiu específic de cridades coordinades per agents de Policia Local o voluntariat de Protecció Civil desplegat en tot el territori".

A les nou del matí ha començat la impressió dels exàmens en els centres, mitjançant la plataforma desenvolupada per la Direcció general de Tecnologies i Comunicacions de la Conselleria d'Hisenda i en els 470 centres que acullen enguany les PAU el funcionament ha sigut correcte. Igualment, les entrades als exàmens i el compliment de les mesures de seguretat ha funcionat correctament.

Un total de 2.173 aules repartides en 470 centres de Batxillerat acullen enguany les PAU, la qual cosa ha activat un dispositiu en el qual han col·laborat cinc conselleries: Universitats, Educació, Justícia, Sanitat i Hisenda. Del total d'aules, 788 estan a Alacant, 254 a Castelló i 1.131 a València.

Perquè les proves puguen realitzar-se amb les màximes mesures de seguretat, la Conselleria d'Innovació ha preparat un subministrament de 33.545 mascaretes que es repartiran entre l'alumnat i al voltant de 3.090 unitats de gel hidroalcohòlic.

Per a portar endavant aquest dispositiu, la Generalitat ha comptat amb voluntariat de Protecció Civil, agents de Policia Local i els prop de 2.500 professors i professores que s'han presentat de forma voluntària perquè les proves puguen realitzar-se.

Com és habitual, els moments previs al primer examen són de nerviosisme i expectació: "Ha sigut complicat perquè hi ha temari que ens ha costat més veure, però confiem en nosaltres mateixos", assevera una alumna de Salesianas València-Col·legi María Auxiliadora en declaracions a Europa Press.

Molts dels 56 joves que hui han acudit a aquest centre a examinar-se han coincidit a assenyalar que el fet que les proves es desenvolupen en el seu centre, en lloc dels campus universitaris, els ha donat "més confiança". "És el nostre col·le, són les nostres classes", apunta una estudiant.

També han assenyalat que la situació resulta un poc més "estranya i complicada" a causa de les mesures de seguretat que obliga a prendre la Covid-19, però ho afronten amb ànim i humor.

"SI EL COVID NO VA PODER AMB NOSALTRES, LA PAU TAMPOC"

Molts dels alumnes d'aquest centre, fins i tot, han acudit a les proves lluint una samarreta amb la qual pretenen recordar aquesta atípica Selectivitat i en la qual es pot llegir el lema: "Si el Covid no va poder amb nosaltres, la PAU tampoc".

En aquesta mateixa línia, un altre jove assenyala: "Açò pareix que va per a llarg, ens toca acostumar-nos i tirar-nos uns riures com sempre, però amb distància".

HISTÒRIA I VALENCIÀ OBRIN LA JORNADA

Les PAU han arrancat amb les proves d'Història i Valencià en la fase obligatòria. En Història d'Espanya, els alumnes han pogut triar entre preguntes referides a la societats patriòtiques, el sufragi femení, el Trienni Liberal, la Segona República, les diferències entre sobirania i divisió de poders en un règim absolutista i constitucions entre el 1808 i el 1843 o el paper atribuït a la dona en la República i en la dictadura franquista.

També se'ls han plantejat textos com un fragments de 'La Fontana de oro' dels Episodis Nacionals de Benito Pérez Galdós o la Llei electoral de maig del 1931, entre uns altres.

En el cas de Valencià, a més de les preguntes de caràcter lingüístic, s'han proposat textos dels autors Urbà Lozano, Rodolf Sirera i Joan Fuster i un article del diari 'Levante' sobre un informe del Consell d'Europa alertant de la situació preocupant del valencià.

Demà dimecres serà el torn de Castellà i Anglés i, l'últim dia, el de Matemàtiques II, Fonaments d'Art II i Llatí 2.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento