Comunitat Valenciana

El contenidor marró d'orgànica arribarà enguany al 100% de València després d'estendre's a 25 barris i 16 pobles

  • La Junta de Govern aprova aquest divendres l'última fase del projecte, que beneficiarà a més de 235.000 habitants.
  • Els contenidors s'agruparan en illes i un projecte pilot instal·larà 15 remolcs amb límit horari per a Ciutat Vella.
Isla de contenedores en València con las cinco fracciones: orgánica, envases, papel-cartón, vidrio y resto.
Isla de contenedores en València con las cinco fracciones: orgánica, envases, papel-cartón, vidrio y resto.
20MINUTOS
Isla de contenedores en València con las cinco fracciones: orgánica, envases, papel-cartón, vidrio y resto.

El contenidor marró de matèria orgànica arribarà durant el segon semestre de 2020 a tota la ciutat de València, després d'estendre's als 25 barris i 16 pobles (o pedanies) que encara no tenen implantat aquest mètode de separació i reciclatge de residus urbans. D'aquesta manera, una vegada s'implemente la fase III B, es passarà del 70% actual al 100%, en incorporar-se a aquest sistema els 235.764 habitants del terme municipal que encara no disposen d'aquest sistema.

Segons ha explicat aquest dimecres el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, el final d'aquest procés gradual d'extensió del contenidor marró permetrà cobrir districtes com el de Ciutat Vella, Pobles del Nord i Pobles del Sud, a més d'altres enclavaments de l'Eixample, Extramurs, Pla del Real o Algirós.

La Junta de Govern Local aprovarà aquest divendres l'última fase d'un procés que va arrancar en 2016 amb un projecte pilot en Benimaclet i Sant Marcel·lí i que, des de llavors, s'ha anat portant a més zones de la ciutat.

Barrios y pueblos en los que reorganizarán los contenedores y se implantará el marrón.
Barrios y pueblos en los que reorganizarán los contenedores y se implantará el marrón.
Ayto. València

L'extensió del contenidor marró es realitzarà en aquests barris amb la metodologia utilitzada a la fi de 2019 i que consisteix a reorganitzar els contenidors als carrers en illes de reciclatge en les quals s'agrupen, com a mínim, tres d'aquests depòsits (marró de matèria orgànica, groc d'envasos i gris de fracció resta).

Addicionalment, es poden afegir contenidors blaus de paper-cartó i el verd de vidre, encara que aquests últims es deixaran preferentment prop de bars i restaurants, ja que són els grans consumidors d'aquest component.

D'aquesta manera, es passa de tindre contenidors solts als carrers a agrupar-los en conjunts, per a facilitar la separació dels residus a l'hora de depositar-los. Aquesta reorganització comporta la supressió de zones d'aparcament i la creació d'altres noves en els llocs on es mouen contenidors.

Per a informar sobre les noves ubicacions, l'Ajuntament ja ha començat a enviar cartes a associacions veïnals i administracions de finques perquè, en el seu cas, realitzen al·legacions. Una vegada resoltes, a la fi d'octubre, el servei de Recollida de Residus començarà a senyalitzar les noves illes de contenidors i avisarà amb adhesius sobre el moviment de depòsits i la seua ubicació definitiva.

El Consistori enviarà, a més, cartes a tots els domicilis dels 25 barris i 16 pobles en els quals es realitzarà aquesta reorganització per a avisar de la mateixa i explicar els seus detalls.

Remolcs amb limitació horària a Ciutat Vella

L'Ajuntament de València posarà en marxa també en la segona meitat de l'any un projecte pilot a Ciutat Vella per a instal·lar remolcs amb totes les fraccions de reciclatge durant dues o tres hores al dia en alguns barris del districte de Ciutat Vella. Aquesta iniciativa persegueix disminuir l'impacte visual i paisatgístic que pot tindre omplir d'illes de contenidors carrers estrets del centre històric, on poden tindre difícil encaix.

Segons ha avançant el vicealcalde Campillo, en principi es col·locaran 15 unitats d'aquests remolcs. "Quan fem l'avaluació del projecte decidirem si finalment eixa situació s'estén a tota Ciutat Vella, o només a uns barris, ja que no és el mateix el del Carmen que el Mercat, per exemple", ha afirmat.

Campanya informativa i pressupost

A més, es realitzarà una campanya informativa a peu de carrer amb personal que també impartirà educació mediambiental. S'han programat 124 jornades d'aquest tipus i, com en ocasions anteriors, es repartiran kits de reciclatge que en aquesta ocasió inclouran una malla per a fer la compra que busca evitar l'ús de bosses de plàstic.

El pressupost d'aquesta última fase de l'extensió del contenidor de matèria orgànica i la reorganització de contenidors ascendeix a 1,11 milions d'euros. A més, preveu un impacte de 5 milions d'euros en els comptes de 2021 i següents, ja que, a l'haver un contenidor més, s'incrementen les despeses de recollida i gestió d'aquests residus, ha explicat Campillo.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento