Comunitat Valenciana

Una investigadora valenciana troba una via per a detectar de forma més precisa els quatre càncers amb major incidència

  • Ha detectat un conjunt de nous biomarcadors que serveixen per a trobar en l'organisme indicis de la malaltia.
  • Belén Pastor, investigadora predoctoral de l'AECC a València, desenvolupa el seu treball en la Fundació de l'IVO.
Belén Pastor en l'IVO
Belén Pastor en l'IVO
AECC
Belén Pastor en l'IVO

Belén Pastor, investigadora predoctoral de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) a València, que desenvolupa el seu treball en la Fundació de l'Institut Valencià d'Oncologia (IVO), ha detectat un conjunt de nous biomarcadors que serveixen per a trobar en l'organisme indicis dels quatre tumors més freqüents.

Per a desenvolupar el projecte, Pastor i el seu equip d'investigadors valencians ha estudiat més de 200 mostres i ha estudiat les combinacions de 18 molècules (microARNs) que es troben en circulació en la sang d'aquests pacients, segons ha informat en un comunicat l'AECC, que ha recalcat que la rapidesa i precisió en el diagnòstic del càncer és fonamental per a millorar la supervivència i realitzar un tractament més efectiu.

"El càncer colorrectal, el càncer de pròstata, el càncer de mama i el càncer de pulmó són els quatre tipus de tumors que major incidència tenen en la Comunitat Valenciana: cada any es diagnostiquen 4.020 casos de càncer colorrectal, 3.529 nous casos de càncer de pròstata, 3.526 de mama i 2.990 de pulmó. Aquesta troballa ajuda a detectar en fases més primerenques aquests tumors amb una nova tècnica poc invasiva, com és la biòpsia líquida", assenyala el doctor Antonio Llombart, president del Comité Tècnic de l'Associació Espanyola Contra el Càncer de València.

Per a la realització de l'estudi, l'equip d'investigadors de l'Institut Valencià d'Oncologia ha treballat sobre un conjunt de 201 mostres (156 mostres de pacients amb càncer i 45 de persones sanes) i ha analitzat un total de 18 biomarcadors, denominats microARNs, en sang.

En aquests primers resultats, s'han descobert diferents combinacions de microARNs que poden detectar no només la presència del tumor sinó el tipus de tumor en una fase primerenca i amb un "elevat grau de sensibilitat i especificitat".

Els resultats d'aquest projecte, publicats en la revista 'International Journal of Molecular Sciences', s'emmarquen en el context d'un estudi europeu denominat Saphely que pretén desenvolupar un dispositiu diagnòstic de baix cost per a detectar el càncer a través de nanotecnologia.

L'AECC aposta pel foment de noves línies d'investigació sobre càncer "per a avançar cap a mètodes diagnòstics més precisos, tractaments més personalitzats i, en definitiva, aconseguir un millor abordatge de la malaltia". En aquest sentit, l'entitat concedeix ajudes a joves investigadors perquè puguen desenvolupar els seus projectes científics en centres de referència en aquest àmbit.

En el cas de la Comunitat Valenciana, les investigacions es realitzen en la Fundació Institut Valencià d'Oncologia (FIVO), la Fundació per a la Investigació de l'Hospital La Fe i la Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de València (INCLIVA), entre uns altres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento