Comunitat Valenciana

Coronavirus.- El 58% dels economistes valencians suspenen la gestió del Govern central i el 48,5%, el pla de desescalada

El 58% dels economistes valencians consideren mala o molt mala la gestió del Govern central en la crisi del coronavirus i el 48,5%, el pla de desescalada. Així, en termes generals consideren que les mesures implantades pel Govern han sigut "importants o molt importants", però la seua eficàcia ha sigut "regular" i amb "poca agilitat en la seua implementació".
Imatge d'arxiu de bitllets de 50 i 20 euros
Imatge d'arxiu de bitllets de 50 i 20 euros
EUROPA PRESS

Aquestes són les principals conclusions d'una enquesta realitzada pel Col·legi d'Economistes de València (COEV) sobre les repercussions de la Covid-19 en l'economia, que ha presentat aquest dimecres en roda de premsa telemàtica el degà, Juan José Enríquez; el coordinador de l'informe, José Ortega, i l'economista Enric Montesa. El treball es va realitzar entre el dimarts 5 i el divendres 15 de maig de 2020, en "el pitjor del confinament", per la qual cosa els resultats en l'actualitat podrien variar, ha matisat Ortega.

D'aquesta manera, els enquestats suspenen la gestió de la crisi per part del Govern: un 58% de col·legiats que la consideren mala o molt mala; un 19%, regular i un 16,4% com a bona o molt bona. A més, tampoc valoren el pla de desescalada: un 48,5% ho avalua negativament; un 27,6% afirma que és regular davant d'un 17,4% assenyala que és bo o molt bo.

Així, creuen que els principals resultats de la pandèmia sobre l'economia són un increment de l'atur per al 62,6%, disminució de la demanda o caiguda de les vendes (60,8%), falta de liquiditat de les empreses i els autònoms (60,0%), i possible tancament d'empreses (59,8%).

Així mateix, han vaticinat que els sectors més afectats per aquesta crisi seran el turisme vacacional (93,5), l'allotjament i la restauració (86,4), el turisme de fires i congressos (56,2), el transport aeri (51,2) i el transport de passatgers (45,7).

Ortega ha advertit que l'economia de la Comunitat Valenciana es veurà "més afectada" en aquesta crisi a causa de la seua "major exposició" al sector serveis i per tindre més pimes que altres autonomies, que tenen menor capacitat de reacció, la qual cosa provocarà una reducció del PIB 0,5 punts per sobre de la mitjana, que es calcula en una caiguda del 10%, i major increment de l'atur, que pot arribar al 21% o més davant del 20% a Espanya.

A més, ha advertit que les conseqüències d'un confinament per un possible rebrot serien "catastròfiques" i aquestes dades "podrien duplicar-se", encara que en aquests moments en molt difícil de concretar.

Ortega ha insistit en la necessitat que la Generalitat Valenciana aconseguisca "ja" alguna compensació estructural per "l'injust" finançament de la Comunitat Valenciana que causa un dèficit anual de 2.000 milions d'euros, "quantitat que en aquests moments podria servir per a recuperar bona part del teixit empresarial".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento