Antifrau obri expedient per la contractació "exprés" del projecte de la Plaça de l'Ajuntament

  • El PPCV va presentar una denúncia per presumptes irregularitats en el procés per part de l'EMT.
  • "S'han incomplit totes les instruccions i recomanacions sobre contractació", segons María José Catalá.
  • Joan Ribó nega "improvisació" en la programació i desenvolupament de les obres.
Imatge de la Plaça de l'Ajuntament de València després de la peatonalització.
Imatge de la Plaça de l'Ajuntament de València després de la peatonalització.
Rober Solsona - Europa Press

L'Agència Valenciana Antifrau ha obert expedient per la denúncia interposada pels consellers del PP en l'Empresa Municipal de Transports (EMT), Carlos Mundina i Marta Torrado, en relació amb la contractació "exprés" del projecte per a les obres de conversió en zona de vianants provisional de la Plaça de l'Ajuntament de València. Antifrau comunica als denunciants que justifica recepció de l'escrit presentat el 21 de maig, que ha donat lloc a l'obertura d'expedient.

Els edils i consellers del PP van presentar la denúncia davant aquest organisme per les presumptes irregularitats en la contractació exprés per part de l'EMT del projecte de peatonalització de la plaça de l'Ajuntament a l'empresa La Pasatgeria, en la qual al·legaven que es va fer "en temps rècord de tres dies" des que es va informar de la necessitat fins a la contractació, "sense demanar tres pressupostos i encarregant el treball a dit a una única empresa", segons ha informat el PP en un comunicat.

A més, denunciaven que es va fer "apurant el màxim permés per llei perquè siga considerat contracte menor, 14.950 euros, 50 euros per sota del màxim permés". A més, afig que l'administradora de l'empresa és un alt càrrec de la Generalitat, que va deixar la societat el mateix dia en el qual l'EMT va adjudicar el contracte.

Els consellers del PP demanen que s'inicien les actuacions necessàries per part de l'Agència "a fi d'aclarir els fets anteriorment denunciats i s'adopten les mesures que en dret corresponguen per a depurar les responsabilitats a les quals pertoque".

El grup municipal 'popular' ja va informar que, de la documentació a la qual havia tingut accés, es desprén que l'informe motivador del projecte de peatonalització "no és avalat ni firmat per cap tècnic de l'EMT ni de l'Ajuntament i és el propi gerent qui firma l'informe i qui fixa el preu del mateix sense cap argumentació".

L'informe està firmat pel gerent de l'EMT el 8 de juliol, l'endemà l'estudi envia l'oferta per a la realització del projecte per a la Plaça de l'Ajuntament ajustant-se al preu establit per l'EMT i l'endemà passat, l'11 de juliol, el gerent va firmar l'adjudicació del contracte. En la documentació s'especifica que només es va sol·licitar a una empresa l'oferta.

Dimissió de gerent i Grezzi

"En definitiva un contracte a dit, on el preu el fixa el propi gerent de l'EMT, el mateix al que van robar 4 milions d'euros dels comptes de l'empresa i a qui se li va pujar el sou després de l'estafa", indica el PP, la portaveu del qual, María José Catalá, demana tant el cessament del gerent com del regidor responsable de l'EMT, Guiseppe Grezzi.

La portaveu 'popular' també ha desvetlat que el dictamen sobre el projecte de disseny de peatonalització de la plaça de l'Ajuntament "va arribar quasi un mes abans que estiguera presentat el projecte en l'Ajuntament de l'empresa La Paisatgeria".

Catalá denuncia que en la tramitació de la contractació de les obres de la plaça de l'Ajuntament "s'han incomplit totes les instruccions i recomanacions sobre contractació en relació als contractes menors". "Aquest encàrrec a dit pot comportar conseqüències a aquells que han dut a terme aquesta mala praxi de contractació i que algun interés tindran", assenyala, i recorda que també va demanar "explicacions immediates" a l'alcalde, Joan Ribó.

Ribó

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha negat aquest dijous "improvisació" en la programació i desenvolupament de les obres i ha assegurat que és una actuació arreplegada tant en el programa electoral amb el qual va concórrer a les eleccions, el de Compromís, com en el del Govern del Rialto, l'executiu que presideix i del que també forma part el PSPV.

Igualment, ha dit que la intervenció s'emmarca en el projecte "València ciutat de places", presentat pel govern municipal, i en el "canvi de paradigma de les ciutats" i dels models de mobilitat. Ribó s'ha pronunciat així en el ple extraordinari celebrat en el consistori i impulsat per l'oposició -PP, Cs i Vox- per a abordar la reforma d'aquest espai.

S'ha debatut la proposta per a paralitzar les obres de peatonalització provisional d'aquest enclavament i la petició de compareixença de l'alcalde per a donar compte de l'"encàrrec directe" per al disseny d'aquesta actuació, com demanava l'oposició. La paralització sol·licitada ha sigut rebutjada amb els vots del govern local.

L'alcalde ha assenyalat que eixa petició era "el mateix" que el plantejat "fa quinze dies en un ple" diferent des de l'oposició. "És un déjà vu, és exactament el mateix però tornarem a discutir-ho", ha exposat.

Així mateix, ha explicat que aquesta remodelació constava de "quatre fases: participació, peatonalització provisional, concurs d'idees, i projecte i execució" i ha afirmat que és una actuació "que tarda anys". Ha precisat que ara s'està en "la peatonalització provisional" i que quan concloga se seguirà el calendari previst.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento