Els morosos es disparen un 50% a Catalunya per la crisi

  • També es creen un 14% menys d'empreses.
  • Arrenca el Saló del Treball amb ofertes pels aturats.
  • La contractació per Nadal al comerç serà menor.
Enèsim capítol d´una crisi que va a més. La morositat comercial es va disparar d´un 49,7% el darrer setembre, en comparació amb el mateix mes de l´any passat. El nombre total d´impagaments de petits crèdits va ser de 188.393, amb una mitjana de 2.072 euros, davant els 125.846 un any abans. L´increment al conjunt d´Espanya va ser superior: un 54,7% més.

També cau un 14% el nombre de societats mercantils constituïdes el mateix mes: 1.024  empreses davant les 1.184 l´any passat. L´efecte de la crisi s´ha notat sobretot en el capital desemborsat: 27,4 milions, molts menys que els 72,7 milions de fa un any.La majoria d´aquestes empreses són

petites i mitjanes (pimes), que pateixen la falta de liquiditat. Algunes amenacen de tancar just per aquest motiu. Per evitar més problemes, el Collegi d´Administradors exigeixen més mà dura contra el frau fiscal. Demanen que aquests diners negres serveixin per finançar millor les pimes. També volen limitar l´impost de beneficis al 25%.

La crisi també afectarà la campanya de Nadal. Primer perquè cauran les vendes d´un 5-7%, segons les previsions de la Fundació Barcelona Comerç. I perquè la contractació de personal serà menys alegre. L´empresa de contractació temporal Adecco preveu que els fitxatges es redueixin d´un 5%.

«Els contractes s´estan retardant. Molts començaran a treballar al desembre, i no al novembre. En canvi, treballaran totes les rebaixes. Caldrà treure´s tot el que no s´ha venut», afirma Ana Soria, consultora de selecció d´Adecco. Prop de 50 empreses, així com les administracions, ofereixen avui les seves ofertes laborals a la Farga de l´Hospitalet en el II Saló del Treball, que acabarà demà.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento