La crisi ja fa perillar prop de 55.000 llocs de treball a Catalunya

  • Aquest any ja s'han fet 155.000 contractes menys i majoria de nous són temporals.
  • La Generalitat s'ha d'endeutar al màxim.

La Generalitat va presentar ahir els pressupostos de l'any que ve (pugen a 36.985 milions) augurant que la taxa d'atur se situarà en un 11,6% (gairebé el doble que l'estimada el 2007) i que la crisi causarà la pèrdua de 54.900 llocs de treball.

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, va revelar que l'economia catalana entrarà en recessió ja aquest any i que el Govern s'haurà d'endeutar al màxim permès per la llei (2.127 milions, l'1% del PIB català) per compensar la caiguda dels ingressos tributaris (fins un 46% baixarà el de transmissions patrimonials per la crisi immobiliària i hi haurà un 6% menys d'inversió en la construcció). En aquest context, les partides de salut, educació, protecció social i habitatge són les que més pujaran (713 milions d'euros).

Els pressupostos es defineixen com «austers» i marcats per la «contenció» a l'espera que es pugui aplicar el 2009 el nou finançament fixat per l'Estatut.

El secretari de coordinació sectorial d'UGT a Catalunya, Camil Ros, va reclamar un pla de rescat, com el de la banca, per a la indústria catala que hauria de ser «igual o superior als 50.000 milions» per injectar liquiditat a les empreses en un moment en què podrien perillar fins i tot «les pagues dobles» de Nadal si hi ha un «descens dràstic del consum». En els nou primers mesos s'han fet 155.000 contractes menys, segons UGT, i els indefinits han baixat un 20,6%. De fet, el tercer trimestre de l'any, el 85% van ser temporals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento