Les empreses insolvents es tripliquen enmig de les protestes pels comiats

  • Centenars d'empleats de Nissan i més empreses collapsen Barcelona.
  • Junt amb funcionaris municipals.
  • 140 companyies han suspès pagaments en només tres mesos.

El Collegi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya va alertar ahir sobre «l'allau de nous concursos d'acreedors» que s'estan registrant, fins al punt que preveuen «un collapse als jutjats mercantils». De fet, en el segon trimestre de l'any, el nombre de deudors concursats s'ha elevat a 140 a Catalunya, el que suposa que s'han triplicat els casos. Aquesta situació arriba en un moment de comiats i tancament d'empreses que ahir va desenvocar en diverses protestes a Barcelona. Davant d'aquest panorama, «

la falta de jutges i de personal administratiu està allargant els terminis dels procediments concursals, agravant la situació d'aquestes empreses i reduint les seves possibilitats de viabilitat». Els censors de comptes donen dos exemples: només en un dia, el 31 de juliol, 55 empreses es van declarar insolvents, i, entre l'1 i el 3 de setembre, van ser 77.

I és que els sindicats ja havien augurat «una tardor calenta». Ahir, la temperatura que marca els ànims dels treballadors afectats per expedients de regulació va pujar fins al punt que prop de 5.000 empleats -uns 3.000 de Nissan- i funcionaris municials de Barcelona van confluir a la capital catalana per protestar contra els comiats, en un cas, o per reivindicar millores laborals, en altres casos.

Els primers a mostrar públicament el seu rebuig a la «sagnia» d'acomiadaments van ser els treballadors de Nissan, que es van reunir a la Plaça Catalunya per llegir un manifest contra l'actitud «oportunista» i el «desvergonyiment» de l'empresa, que vol aprofitar la crisi «per aprimar la plantilla». De fet, preveu acomiadar 1.680 operaris.

Els manifestants van reclamar al Govern de la Generalitat que garenteixi la continuïtat de Nissan a la Zona Franca, que està «en risc» de desaparèixer, i també de Seat a Martorell amb el desenvolupament de «polítiques industrials» eficaces.

La manifestació dels treballadors de Nissan pel centre de Barcelona va coincidir amb les protestes de prop d'un miler de bombers, guàrdies urbans, membres de la Banda Municipal i funcionaris de l'Ajuntament de Barcelona, que van sortir al carrer per reclamar un conveni col•lectiu amb un increment salarial «digne».

Durant la marxa de les diferents protestes al carrer, els bombers van tornar a ser els més espectaculars en les seves reivindicacions i van ruixar la façana de l'Ajuntament amb escuma.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento