La desinfecció de pisos compartits i hotels es dobla per la xinxa de llit

  • L'insecte es considerava quasi erradicat, però ha tornat.
  • Es transmet a través de les peces de roba dels viatgers.

Les empreses de control de plagues han doblat des del començament d'any fins ara el número d'actuacions i serveis realitzats per combatre la xinxa del llit, una espècie asiàtica que es considerava eradicada aquí i que ha tornat a ressorgir a les llars, però, sobretot, en hotels, pisos de lloguer compartits per estudiants i immigrants i a les residències o hospitals.

Es tracta d'un insecte que no transmet cap malaltia, però que, quan pica, tot i no ser dolorós ni perceptible, provoca una irritació cutània que té risc d'infeccions secundàries i insomni. L'Associació Catalana d'Empreses de Control de Plagues (ADEPAP) i l'Associació Nacional d'Empreses de Plagues van alertar ahir d'un «notable rebrot» de la xinxa de llit, que, als hotels, s'ha localitzat en establiments de totes les categories.

El fet és que, com explicava ahir Jordi Tapias, coordinador de l'ADEPAP, la seva propagació «no té res a veure amb la brutícia», sinó que l'insecte es transmet, bàsicament, a través de la roba dels més viatgers i s'estén durant la nit. Les intervencions han estat més nombroses a la zona costanera, on el fluix de visitants és més gran. A part de l'increment dels viatges internacionals, un altre factor que en propicia la propagació són els insecticides (menys forts) i l'increment de l'ús de sistemes de calefacció i aire condicionat.

Les xinxes van desaparèixer d'Europa després de la Segona Guerra Mundial gràcies a l'insecticida DDT, de baixa toxicitat, encara que més tard es va saber que era nociu pel medi ambient.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento