Baixa l’ús del cotxe i puja el transport públic per la crisi

  • La moto també ha perdut usuaris.
  • El nombre de desplaçaments per feina han disminuït un 5,7% pel tancament d'empreses al Baix Llobregat i el Vallès.

Els desplaçaments a la regió metropolitana de Barcelona se segueixen fent majoritàriament en transport privat, però en el darrer any, i degut en bona part a les estretors econòmiques, l'ús del cotxe i la moto ha baixat respecte el transport públic (8,7% menys a tot Catalunya i amb 500.000 viatges menys en vehicle privat a l'àrea de Barcelona, on s'han guanyat 72.000 viatges en els transports públics).

L'Enquesta de Mobilitat en dia feiner, feta anualment per l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), revela que els modes de desplaçament no motoritzats, com són la bicicleta o senzillament anar a peu, suposen el 43% de tots els desplaçaments fets a Catalunya.

«Per primer cop es produeix un canvi de tendència», constatava ahir el secretari de mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, qui va atribuir aquest fenomen a què «l'oferta del transport públic s'ha anat incrementant» i en bona part a l'impacte inicial de la crisi. Així, els desplaçaments a la regió metropolitana de Barcelona per motius de feina han disminuït aquest any un 5,7% respecte el 2007. L'autobús regular, el metro i Rodalies són els més usats.

Nadal va explicar que fins ara es produïa una correlació directa entre el creixement del Producte Interior Brut (PIB)_i la mobilitat, per la qual cosa el descens de viatges per feina s'atribueix al tancament d'empreses del Baix Llobregat i del Vallès Occidental, a banda de l'acomiadament de treballadors d'altres empreses no localitzades en polígons industrials.

Ara es produeixen 14,9 milions de desplaçaments a la regió metropolitana al dia, el que suposa una mitjana de 3,5 viatges per persona i dia. A tot Catalunya, la mitjana és la mateixa, però amb 22,2 desplaçaments diaris. El principal motiu de trasllat (32,2%) és de caire personal (comprar, anar al metge, oci) i en segon lloc (22,4%) la mobilitat ocupacional (estudis o feina). Segons l'estudi, les dones utilitzen més el transport públic (17,4%) que els homes (13,1%) per realitzar els seus desplaçaments, majoritàriament per motius personals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento