Pacte al Parlament perquè Catalunya rebi més diners

  • Govern i CiU acorden que es quedi aquí el recaptat pel 50% de l'IVA, el 50% de l'IRPF i el 58% dels impostos especials.
  • Podria reportar 2.500 milions més.

Una conversa entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el líder de CiU, Artur Mas, van permetre ahir que, a última hora i després de quatre pròrrogues, el Parlament aprovés, amb els 117 vots a favor de PSC, ERC, ICV-EUiA i CiU i amb el rebuig dels 16 diputats del PPC i Ciutadans, una proposta de resolució conjunta sobre el finançament autonòmic, que ha de dur-se ara a Madrid i que està dins dels paràmetres de l'Estatut.

En concret, aquest acord es basa en aconseguir el rendiment total de la cistella d'impostos, renunciant al fons de suficiència. Això es tradueix en què es quedi aquí el que es recapti del 50% de l'IVA, el 50% de l'IRPF i el 58% dels impostos especials. Segons els càlculs fets per CiU, això aportarà a les arques catalanes l'any que ve 2.500 milions d'euros més. El PSC, en canvi, no va voler concretar cap xifra, perquè considera que la quantitat final està subjecta no només a la recaptació d'aquesta cistella d'impostos, sinó també als mecanismes d'anivellament i a la negociació que s'ha de fer amb el Govern espanyol.

La proposta del tripartit i CiU estableix que Catalunya ha de «continuar sent solidària», però sense perdre llocs en el rànquing de renda per càpita i sense que se'n resenteixin serveis bàsics, com l'educació o la sanitat. El PPC va criticar que no comptessin amb ells i Ciutadans va augurar que l'acord generarà «victimisme i frustració».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento