Els jutjats de dones s’han saturat al mes de funcionar

Els funcionaris denuncien que han hagut d’allargar les seves jornades de treball sense compensació. El TSJC ha demanat dos nous tribunals.
Un mes després de l’entrada en funcionament dels jutjats de violència contra les dones, sindicats, funcionaris i òrgans judicials admeten que els tribunals estan ja «saturats» i reclamen incorporar reforços de personal i mitjans per donar sortida al volum d’afers. A tall d’exemple, els dos jutjats oberts al carrer Veneçuela de Barcelona han tramitat 300 procediments i al dia hi passen una dotzena de detinguts.

Els funcionaris es lamenten que «hi ha més feina de la que es pot assumir» i denuncien que han hagut d’allargar les seves jornades, de moment sense compensació. També reconeixen que, com a conseqüència de la saturació, els usuaris pateixen esperes. Les seves queixes ja han tingut resposta i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha demanat dos nous jutjats per donar «resposta adequada» en els «terminis previstos».

Falta de previsió

La situació és encara pitjor a la resta de partits judicials catalans, on no s’han creat tribunals específics com a Barcelona sinó que s’hi reconverteixen jutjats mixtos. Així, els casos de violència contra la dona passen a engruixir els de penal i civil. Segons UGT, la falta de previsió del Govern espanyol per engegar la reforma penal comporta «la suspensió generalitzada» de judicis i «retards de la resta d’assumptes».

 Hores extres i sense parar

«O esmorzo abans d’entrar-hi o ja no em puc aixecar de la cadira fins que en surto», es queixava ahir una funcionària de Barcelona. «Les jutgesses encara van pitjor que nosaltres», reconeixia un company seu. Les primeres setmanes de funcionament dels dos jutjats, els funcionaris han estat fent hores extres. Fins que es van «plantar» i van començar a marxar a la seva hora. Abans d’ahir la plantilla es va reforçar amb una persona a la tarda.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento