La jutgessa d'Erial envià comissions rogatòries a cinc països en un any per a seguir el moviment de diners de la trama

El Jutjat d'Instrucció número 8 de València, encarregat del conegut com cas Erial, va enviar comissions rogatòries al Principat d'Andorra i a altres quatre països en un any per a seguir el moviment dels diners de la presumpta trama, que va obtindre 11.209.028 euros en comissions il·legals en l'època en la qual Zaplana era president de la Generalitat Valenciana.
L'expresident de la Generalitat valenciana Eduardo Zaplana
L'expresident de la Generalitat valenciana Eduardo Zaplana
FRANCISCO MARTÍNEZ - EUROPA PRES

Així es desprèn del sumari del cas Erial, consultat per Europa Press, el secret parcial del qual s'ha alçat aquesta setmana i versa sobre la trama de les ITV i del Pla Eòlic en la qual estan investigats, entre d'altres, el propi Zaplana; l'exconseller i expresident de Les Corts Juan Cotino; i els seus nebots, els empresaris Vicente i José Cotino.

La jutgessa va tramitar el 2018 diverses comissions rogatòries, algunes d'elles amb caràcter ampliatori, a Andorra, Luxemburg, Panamà, Suïssa i l'Uruguai. Sobre tres d'elles no va obtindre resposta; en una altra no constava la recepció; i des de Panamà es va remetre al jutjat sol·licitud d'informació addicional.

La finalitat d'aquesta actuació, indicava la magistrada en la seua sol·licitud, era "aprofundir" en els fets investigats en el cas Erial, els quals entén que podrien ser constitutius de diversos delictes públics relacionats amb la corrupció.

En concret, en el cas d'Andorra, la magistrada va demanar informació a la Banca Privada sobre tres empreses: Plaza Fountains Corporation; Puncak Services S.A.; i Adua S.A. Vansley International Inc. Precisava dades sobre productes bancaris, identificació de persones físiques o jurídiques i de l'intermediari que mantenia el contacte amb l'entitat bancària. Va preguntar per moviments de diners des de l'any 2004 al 2015, el major d'ells va ser de 5.598.791 euros.

En la comissió rogatòria a Panamà, la jutgessa va demanar informació en un despatx d'advocats sobre la societat Plaza Fountains Corporation, la seua estructura i els encarregats de gestionar-la; en un altre sobre Vansley International; i en un últim sobre Adua.

A Luxemburg es va demanar informació en relació a les societats Imision International S.A., constituïda al maig del 2001; Fenix Investments S.A., de la mateixa data; Emosa International S.A.; i Alza Imo Invest. També va haver-hi un requeriment al departament que corresponguera de l'entitat bancària Banque International a Luxembourg per a aportar dades sobre productes financers i moviments bancaris; així com a l'entitat bancària ING Luxembourg S.A.

La jutgessa va demanar així mateix en una comissió rogatòria a Suïssa informació a la mercantil Camper Nicholsons International LTD sobre transferències que haurien sigut ordenades des d'Espanya per la mercantil Servicis d'Excavacions S.A., també denominada Asedes Capital.

Finalment, l'autoritat judicial valenciana va requerir a l'Uruguai l'autorització per a una entrada i registre en la seu social d'una mercantil de la qual Fernando Belhot -fiduciari de Zaplana- figurava com a soci fundador; així com el registre en una altra entitat en la qual Belhot era director general. També demanava informació sobre les societats Misnely S.A. i Disfey S.A.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento