Els Mossos tramiten tres denúncies diàries per agressions d'adolescents

Cada dia es presenten tres denúncies als Mossos d'Esquadra per suposats delictes per agressions comesos per joves d'entre 14 i 18 anys. En tot, el 2007 en van ser 1.260, segons consta a l'estudi L'adolescent sociòpata, elaborat per Ramon Quilis, de la Societat Catalana de Pediatria, a partir de dades de la policia autonòmica.

L'estudi parteix d'aquestes xifres, abstractes, per analitzar com actuen menors de 12 a 17 anys a Catalunya amb conductes antisocials.

Tots els alumnes analitzats presenten una conducta pertorbadora contra els mestres. És a dir, passen del que els manen, falten el respecte, se'n mofen o desafien (una o més accions almenys un cop cada curs). Un 89% insulta els professors i gairebé un 11% arriba a l'agressió física.

Entre companys (dins i fora de l'aula), aquest col·lectiu expressa la seva agressivitat amb jocs o formes violentes (per exemple, punxar amb un llapis, sense arribar a les armes blanques) amb un 52%. A tot això s'afegeixen les agressions físiques entre iguals (21%), la pròpia de l'adolescència i els insults (10%) «amb voluntat d'ofendre», puntualitza Quilis.

L'autor també apunta el «conglomerat» de factors que expliquen les conductes antisocials (a soles o en combinació):economia, consum de tòxics, pobresa, entorn violent, impulsivitat, trencament psicoafectiu o baix rendiment escolar.

Poc conscients

«Hem de desmitificar que els psicòpates o els sociòpates només són adults. Els nens, en la preadolescència, poden prendre iniciatives lesives i ofensives. Alguns que fan mal no són conscients. Però moltes vegades sí saben quines conseqüències comporten els seus fets», alerta l'expert.

Per a Quilis, «a més precocitat, més qualitat agressiva en les manifestacions, així com més prevalença a l'edat adulta», encara que «falta per estudiar» si en la «maduració canvia l'agressivitat i es fa menys destructiva», conclou.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento