Comunitat Valenciana

Generalitat parlarà amb Foment aquest mes sobre la transferència de Rodalies però no l'acceptarà si no comporta recursos

La Generalitat Valenciana mantindrà el pròxim dia 14 una reunió amb responsables del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, així com d'Adif i Renfe, per a tractar la situació del servei de Rodalies a la Comunitat Valenciana i en ella exigirà que es comence a parlar de la transferència, encara que el president Ximo Puig ha advertit: "Mai acceptarem la transferència si no vé acompanyada de recursos suficients, per si mateixa no va a solucionar res".
Tren Civia de Renfe
Tren Civia de Renfe
RENFE
Tren Civia de Renfe

Així s'ha pronunciat Puig en la sessió de control en Les Corts davant la pregunta del portaveu de Compromís, Fran Ferri, sobre les gestions realitzades per a la transferència d'eixa competència "després d'una nova setmana de caos, retards i cancel·lacions".

El síndic, que ha començat la seua intervenció col·locant en el faristol un triangle invertit rosa, amb el qual s'identificava al col·lectiu LGTBI en l'Holocaust per a condemnar-ho i denunciar als qui hui ho neguen, ha advertit que el servici de Rodalies està suposant "un problema i una preocupació per a moltíssimes persones".

S'ha referit a les persones que arriben tard al treball, a les quals veuen més difícil conciliar perquè han d'eixir abans de casa per si hi ha cancel·lació de trens o als alumnes que no arriben als exàmens. Al 2019, ha dit, es van cancel·lar més de 7.000 trens a la Comunitat Valenciana, una mitjana de 21 al dia i això fa que "la gent acabe agafant el cotxe".

"Si volem lluitar contra l'emergència climàtica, un servici de Rodalies digne és imprescindible", ha dit, defenent la transferència de les competències: "Si no saben gestionar un servici, ho gestionem nosaltres".

Sobre aquest tema, Puig ha admès que és un "problema fonamental" que cal abordar perquè el servici que es presta "està lluny de les necessitats de la Comunitat Valenciana" i en els últims anys s'ha apostat per una alta velocitat, que "és necessària", però "en detriment del servici de Rodalies, que s'ha anat descapitalitzant de material físic i de personal".

"VÉ MOLT DE LLUNY"

"És una situació que vé molt de lluny", ha dit el president, que ha remarcat que els pressupostos fallits contemplaven 300 milions per a Rodalies després d'un període 2011-16 amb inversions "ínfimes".

En tot cas, ha avançat que els pròxims dies s'establirà una conversa permanent amb Foment per a canviar la situació i ha agregat que "és absolutament urgent que en eixe mapa de federalització s'atenga la capacitat de gestió de les Rodalies per la Generalitat", que ha d'anar acompanyada dels recursos necessaris.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento