600 malalts rebran gratis marihuana als hospitals

Salut engegarà a l’octubre un pla pilot en sis centres de salut que dispensaran cànnabis en esprai. Per a pacients oncològics o amb esclerosi múltiple.
La conselleria de Salut iniciarà a partir del proper mes d’octubre un pla pilot de dispensació gratis de cànnabis per a ús terapèutic a 600 malalts d’esclerosi múltiple, anorèxia associada a la sida o que presenten nàusees i vòmits per la quimioteràpia. La marihuana es prendrà amb un esprai que s’aplica sota la llengua, que conté l’extracte de la planta sencera i, per tant, té molt alta absorció.

La distribució de la marihuana es farà exclusivament en sis grans hospitals barcelonins, sempre sota l’autorització de les administracions sanitàries. Al carrer, una seixantena d’oficines de farmàcies s’encarregaran de fer un seguiment continuat de la dosi, informar i controlar els efectes del medicament i resoldre dubtes dels pacients que entrin dins del pla.

Autoritzat al Canadà

El Savitex –nom comercial de l’esprai sublingual– s’importarà del Canadà, on està autoritzat només per alleujar el dolor neuropàtic de malalts d’esclerosi múltiple. Per a la resta d’indicacions –com els efectes de la quimioteràpia o l’anorèxia– que el pla també contempla, el fàrmac no està aprovat a cap altre país. Però amb tot, Salut tirarà endavant i els malalts també rebran el fàrmac de forma gratuïta. Paral·lelament, l’Institut Català de Farmacologia emprèn un assaig clínic amb 60 pacients oncològics amb nàusees i vòmits per concretar les dosis.

6 preguntes sobre...

l’ús terapèutic del cànem

1 Qui va iniciar el debat per a l’ús medicinal? A Catalunya, l’associació Àgata, de malaltes de càncer de mama. El Parlament n’ha aprovat l’ús terapèutic en dues ocasions.

2 Quin és el perfil dels malalts que participen al pla? Dels 600, 130 pateixen esclerosi múltiple, 130 càncers, 40 anorèxia associada a la sida i 300 més presenten nàusees i vòmits deguts a la quimioteràpia.

3 Quins són els hospitals que hi ha dins de l’assaig? Especialistes del Clínic, Sant Pau, Bellvitge, Mar, Vall d’Hebron i Can Ruti.

4 Hi ha d’altres productes al mercat amb marihuana? El Nabilone, un medicament per a tractar nàusees i vòmits per la quimioteràpia anticancerosa. No ha tingut gaire èxit.

5 Quins efectes positius té el cànnabis? És un sedant i analgèsic que estimula la gana, entre d’altres.

6 El pla serà extensiu? La conselleria analitzarà als sis i dotze mesos el funcionament del pla i preveu que al 2007 l’ús de l’esprai pugui estendre’s a la resta de malalts.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento