Comunitat Valenciana

La Biblioteca Històrica de la UV organitza una lectura continuada del 'Tirant lo Blanc' i exposarà el seu incunable

La Biblioteca Històrica de la Universitat de València (UV) organitza, el pròxim 20 de novembre, amb motiu del Dia del Llibre Valencià, una lectura continuada del 'Tirant lo Blanc' oberta a tot el ...

L'any 2000, la Generalitat Valenciana va instituir el 20 de novembre com el Dia del Llibre Valencià. Aquest mateix dia, però l'any 1490, va eixir de la premsa de Nicolau Spindeler la primera edició de l'obra del valencià Joanot Martorell 'Tirant lo Blanc', segons consta en el colofó.

Aquest llibre de cavalleries, obra emblemàtica del segle d'or de la literatura valenciana, que va ser salvat de la foguera en el Quixot, està considerat com l'inici de la novel·la europea moderna i constitueix la major aportació valenciana a la literatura universal. Narra les aventures d'armes i d'amor del seu protagonista, Tirant, un heroi que aconsegueix alliberar Constantinoble del poder turc, i un cavaller més humà que altres cavallers, que pateix per l'amor de Carmesina.

La seua trama, variada i rica en registres (des del to greu fins a l'humor, des de la crueltat fins al sensualisme), permeten una lectura plaent i divertida, que ha resistit el pas del temps.

Per a celebrar el Dia del Llibre Valencià, la Biblioteca Històrica ha organitzat la lectura continuada d'aquesta magnífica obra, que tindrà lloc en la sala Duc de Calàbria, des de les 10 hores fins a les 20 hores. L'acte començarà amb la interpretació musical de dos peces del 'Llibre Roig' a càrrec de Patricia Garcia (viola) i Elia Casanova (veu). A continuació, es donarà a la lectura en la qual participaran més de 100 persones.

Durant la jornada, s'exposarà l'incunable que va arribar a la Biblioteca Històrica llegat per Giner de Perellós, Marqués de Dosaigües. Es tracta d'un dels tres exemplars originals que es conserven en el món. Els altres dos es troben a la British Library i la Hispanic Society of America.

Per a facilitar la conservació i la consulta d'aquesta obra i altres obres patrimonials, la Biblioteca Històrica compta amb la seua biblioteca digital d'accés lliure SOMNI. (

Mostrar comentarios

Códigos Descuento