Comunitat Valenciana

Francis Montesinos, un dels protagonistes del 500 aniversari de l'Havana

  • El dissenyador desfilarà a la ciutat cubana amb la seua col·lecció 'València, Seda i Foc. 50 anys de Francis Montesinos'.
  • La directora general de Cultura ha conversat amb ell en un acte en el qual ha repassat la seua trajectòria.
Carmen Amoraga pronuncia a l'Havana la conferència '50 anys de moda i llibertat a Espanya'
Carmen Amoraga pronuncia a l'Havana la conferència '50 anys de moda i llibertat a Espanya'
GVA
Carmen Amoraga pronuncia a l'Havana la conferència '50 anys de moda i llibertat a Espanya'

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha pronunciat la conferència '50 anys de moda i llibertat a Espanya' en el Museu Nacional de Belles Arts de Cuba, dins dels actes commemoratius pels 500 anys de la fundació de l'Havana.

La conferència s'ha centrat en el creador valencià Francis Montesinos, representant de l'eclosió cultural en la segona mitat del XX.

Montesinos va ser clau en l'eclosió artística i cultural que va viure Espanya amb l'inici de la democràcia a partir dels anys setanta. Precisament, quan enguany compleix 50 anys en la professió, és el dissenyador de moda que desfilarà a l'Havana amb la seua col·lecció 'València, Seda i Foc. 50 anys de Francis Montesinos'.

Durant la seua carrera va crear una marca de moda associada a Espanya que va difondre pel món i que va contribuir a projectar "una imatge de país lliure que valorava la creativitat i el talent, després d'anys d'obscurantisme cultural".

Les seues creacions són perfectament recognoscibles perquè "estan impregnades de l'esperit i els colors mediterranis, que solament ell sap plasmar en els seus teixits i dissenys", com ha ressaltat la responsable de Cultura.

Amoraga i Montesinos han mantingut una conversa, davant el públic congregat en el Teatre de l'Edifici de l'Art Cubà del Museu Nacional de Belles Arts, en la qual han repassat la vida i trajectòria del dissenyador, centrant-se en la seua participació en espectacles teatrals i cinematogràfics.

Des dels seus inicis, l'artista valencià ha col·laborat en el vestuari d'espectacles que li han servit com a mitjà de comunicació de les seues idees i propostes creatives.

Del teatre al cinema d'Almodóvar

Francis Montesinos va realitzar el vestuari per al grup de nova cançó Els Pavesos (1978), el grup teatral La Tarumba (1988), diverses coreografies de la companyia de dansa contemporània Ananda Dansa i la versió del 'Llac dels cignes' que va realitzar el Ballet Nacional de Cuba (2000), pel qual va rebre el Premi de les Arts Escèniques al Millor Vestuari.

També va dissenyar el vestuari de la Companyia Nacional de Dansa per a l'espectacle 'Castrati' i el del Centre Coreogràfic de la Comunitat Valenciana per a 'Tres de tres', tots dos en 2002. Un any més tard va realitzar treballs per a la funció 'Las comedias bárbaras', que va dirigir Bigas Luna dins de la II Biennal de les Arts a València.

En el cinema, els seus models han omplit de color diverses pel·lícules d'Almodóvar: 'Pepi, Luci, Bom y otras chicas del muntón' (1980), 'Entre Tinieblas' (1983) i 'Matador' (1986).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento