Alerta per l’ús d’anestèsics legals com a droga estimulant

Les farmàcies barcelonines vigilaran quins són els medicaments usats com a drogues a través d’una xarxa pionera a l’Estat.
Els farmacèutics van alertar ahir que han detectat una tendència a l’alça del consum de medicaments legals com a drogues. No és el primer cop que aquests professionals fan aquesta advertència. Com ja va passar fa uns anys amb l’anestèsic veterinari ketamina, el col·lectiu es va mostrar preocupat per la irrupció del clorur d’etilè, un altre anestèsic utilitzat en l’esport similar al Reflex, i que esnifat i amb grans dosis es converteix en un fort estimulant.

Des de les oficines de farmà-cies també s’ha detectat un ús inadequat de la codeïna i modafinil –útils per a refredats i narcolèpsies, respectivament– per aconseguir un estat gran d’excitació. Són una mostra més de medicaments usats fora d’una teràpia que, normalment, s’obtenen a través d’una recepta falsificada o robada.

El president del Col·legi de Farmacèutics, Joan Duran, va insistir que, de moment, aquesta pràctica és «molt minoritària», però va incidir que hi ha certa preocupació que s’exporti el fenomen dels Estats Units, on l’abús de fàrmacs supera ja les drogues il·legals.

Com a resposta a aquest patró de consum, el Col·legi engega el que ha anomenat Observatori de Medicaments d’Abús, que vigilarà «l’ús fraudulent i inadequat» dels medicaments, va dir el director de l’ens, Rafael Borràs. Sense dades de les receptes falses o robades, Duran va denunciar, però, l’enorme facilitat que existeix per fer-se amb tot un talonari o elaborar-ne un en una impremta. I d’aquí a la farmàcia.

L’Observatori també incidirà en la detecció i notificació dels consums excessius de fàrmacs. En aquest cas, els farmacèutics seran especialment sensibles amb aquelles persones que abusen de tranquil·litzants i analgèsics, que també en grans dosis poden arribar a causar dependència.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento