Una plaça per a les Dones del 36
Maria Salvo, al solar on es construirà la nova plaça. Jordi Soteras
La nova plaça que s’ha de crear a Gràcia, entre Santa Àgata i Torrent de l’Olla, podria ser batejada com a Dones del 36.
 
Aquesta inciativa sorgeix de la vocalia de la dona de l’Associació de Veïns Vila de Gràcia i compta amb el suport d’entitats com l’Orfeó Gracienc i l’Ateneu Rosa de Foc.
 
«Em sembla un reconeixement just al paper que vam jugar les dones en aquells moments tan dramàtics com la guerra civil», explica Maria Salvo, una de les dones que va viure aquella època quan tenia 16 anys. Salvo, ara de 85 anys i que porta 42 a Gràcia, és fundadora de l’Associació Dones del 36 i recorda que encara viuen dones de 95 anys d’aquell moment històric. Transmetre les seves vivències a les futures generacions pot ser una experiència molt valuosa. «La plaça hauria de ser un punt de trobada per explicar a la gent el que va significar la nostra generació, que va lluitar per la llibertat i la democràcia», indica Salvo.
 
El regidor del districte, Ricard Martínez, s’ha mostrat predisposat a que la nova plaça es dediqui a les Dones del 36 i, així, intentar equiparar els noms de carrers d’homes i dones.