Les separacions i els divorcis cauen un 25% en els darrers dos anys

  • Baixa el 'boom' del 'divorci exprés' i hi influeix el cost econòmic.
  • Hi ha hagut 69 ruptures cada dia.
  • Ara es casen menys parelles i són més tolerants.
  • CONSULTA AQUÍ MÉS NOTÍCIES DE BARCELONA.

Els divorcis i les separacions, tant els consensuats com els que no, han caigut en només dos anys d'un 25,4%. Segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), entre el gener i el març s'han registrat 6.252 divorcis i separacions a Catalunya (69 al dia), davant els 7.412 del 2007 i dels 8.381 del mateix període del 2006. Els divorcis baixen d'un 23,5% i les separacions, d'un 45,6%.

Quatre motius expliquen el canvi: final del boom pel divorci exprès, el cost econòmic, es conformen menys matrimonis i els que es creeen són més oberts i tolerants.

"Hem arribat a un final de cicle i hem superat l'increment de ruptures pel divorci exprés el 2005", explica Clara Orpinell, del Col·legi d'Advocats de Barcelona. Ho corroboren Inés Miguel, del bufet Miguel y Escrig, i Luis Bretones, d'Advocats Almeida.

"També influeixen el cost econòmic i la major tolerància de les parelles, a més del final de l'efecte de l'aprovació del divorci ràpid. És una suma de causes, no una sola", apunta l'advocat Jordi Colomina.

"En general, la gent no deixa de separar-se perquè hi hagi crisi. El que sí frena és com es reparteixen el pis o els diners", afirma. "Les parelles, quan es casen, acorden que no es divorciaran a les primeres de canvi. Cal tenir en compte a més que hi ha gent que ni es casa", adverteix.

Les dades oficials contrasten amb l'activitat diària dels bufets consultats a Barcelona. En la seva majoria, gairebé no han notat el descens de casos. Almenys que es faci públic.

Trencaments definitius

Dels 6.252 trencaments a Catalunya, un 93,8% correspon a divorcis. L'altre 6,2% són separacions. La majoria es divorcia directament: "els acords o sentències en separacions i divorcis solen ser calcats, així que la gent no vol pagar dues vegades pel mateix", diu Colomina.

4.102 divorcis s'han consensuat, davant els 1.765 que no. I de les separacions, la majoria (282) es van acordar, el contrari que les 103 que no.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento