No arriben als del Nadal, però alguns s'hi aproximen. 14 dels 36 preus d'aliments analitzats a la província de Barcelona ja superen els del desembre. Els altres 22 estan per sota, però, superat l'esglaó del desembre i gener, la majoria ja han començat una escalada. En el darrer any,
De mitjana, aliments i begudes alcohòliques s'han encarit d'un 6,3% en el darrer any, però el sindicat Unió de Pagesos (UP)_afirma que el que perceben els productors s'ha estancat.
Els llegums,amb un 26% de mitjana, és el que més s'ha apujat. "Fora de temporada és normal que siguin més cars", destaca el coordinador general d'UP, Joan Caball.
Mantenen la inflació
Un 16% més cars, els ous, la llet i l'oli (no el d'oliva) reben l'impacte de «l'encariment dels pinsos i el combustible», segons Caball.
Ara bé, mentre que aquests aliments s'apugen (
Les fruites han tingut un comportament general comparable a la resta de la cistella de la compra, amb un increment del 4,3%. Semblant evolució han experimentat el peix fresc i congelat. Però han estat les carns (+0,5%) i les hortalisses (-3,3%) les que han contribuït a mantenir la inflació.
UP reclama que els governs acotin l'especulació sobre matèries primeres que han acabat encarit el menjar a Barcelona.
Els preus
Oli de gira-sol: 1,43 euros el quilo. L'aliment que més s'ha encarit de tots a Barcelona. Només en el que portem d'any, un 34% més car, segons els preus de venda més freqüents de venda al públic fets públics.
Mongetes: 2,37 euros el quilo. El segon aliment més inflacionista és ara un 11% més car que al Nadal. Fa un any estava a 1,73 1/kg.
Llet esterilitzada: un 25% més cara. a 0,94 euros el litre, els consumidors paguen 19 cèntims més. Els ramaders, però, en perceben sis cèntim menys, però els canvis no han arribat al mercat.
Llenties i cigrons: s'apugen d'un 20%. Ara se situen a 2,27 i a 1,67 euros per quilo.
Ous xl: 2,72 euros per dotzena. Ara estan un 20,35 més cars que fa un any. Els de classe L, a 1,95 euros, s'han encarit d'un 14%.
Sardina: Un 18% més cara. Els consumidors la paguen a 4,71 euros per quilo, mig euro més en dos mesos.
Plàtans: la fruita que més s'apuja. A 1,81 euros, ara es ven un 17% més cara. La pera, a 2,10 euros, creix un 9,4% en dotze mesos.
Cebes: 1,36 euros per quilo. Estan un 30% més barates, com les patates (-11%), a diferència d'altres productes, com els enciams (-6%, a 0,96 1).
Salmó: un 4% més barat. Està una mica mes econòmic i el preu se situa en 11,08 euros. La truita costa un 3% menys i surt a 5,22 euros el quilo. El seitó i els musclos sí que s'han encarit, tot i que en línia amb la inflació general a Barcelona i Catalunya.
Llonces i llom: fins a un 5% més econòmiques. Les llonces, a 5,84 euros, són un 5,5% més barates. El llom costa un 4% menys i se situa e 7,46 euros. El pollastre (3,64 euros el quilo, +5,2%) i el conill (+3,1%, a 6,57 euros el quilo) també s'apugen.
Oli d'oliva: més barat. A 3,26 euros, l'oli d'oliva (-4%) té una evolució molt diferent al de gira-sol.
Comentarios
Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.
Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios