El preu del menjar s'apuja i ja s'acosten als preus del Nadal

  • 14 productes bàsics valen més que al desembre.
  • L'oli de girasol i les mongetes, el que més puja.
  • Cebes i patates són més barates que fa uns mesos.
  • CONSULTA AQUÍ MÉS NOTICIES DE LA TEVA CIUTAT.

No arriben als del Nadal, però alguns s'hi aproximen. 14 dels 36 preus d'aliments analitzats a la província de Barcelona ja superen els del desembre. Els altres 22 estan per sota, però, superat l'esglaó del desembre i gener, la majoria ja han començat una escalada. En el darrer any,

l'oli de girasol (+43%) i
les mongetes (+37%) són els dos aliments que més s'han encarit a la província de Barcelona. En l'altre extrem,
les cebes (-30%) i
les patates (-11%).

De mitjana, aliments i begudes alcohòliques s'han encarit d'un 6,3% en el darrer any, però el sindicat Unió de Pagesos (UP)_afirma que el que perceben els productors s'ha estancat.

Els llegums,amb un 26% de mitjana, és el que més s'ha apujat. "Fora de temporada és normal que siguin més cars", destaca el coordinador general d'UP, Joan Caball.

Mantenen la inflació

Un 16% més cars, els ous, la llet i l'oli (no el d'oliva) reben l'impacte de «l'encariment dels pinsos i el combustible», segons Caball.

Ara bé, mentre que aquests aliments s'apugen (

el litre de llet esterilitzada val 0,94 euros, un 25,3% més), els ramaders han vist com es rebaixa de sis cèntims el que cobren per litre (ingressen 0,281 per litre).

Les fruites han tingut un comportament general comparable a la resta de la cistella de la compra, amb un increment del 4,3%. Semblant evolució han experimentat el peix fresc i congelat. Però han estat les carns (+0,5%) i les hortalisses (-3,3%) les que han contribuït a mantenir la inflació.

UP reclama que els governs acotin l'especulació sobre matèries primeres que han acabat encarit el menjar a Barcelona.

Els preus

Oli de gira-sol: 1,43 euros el quilo. L'aliment que més s'ha encarit de tots a Barcelona. Només en el que portem d'any, un 34% més car, segons els preus de venda més freqüents de venda al públic fets públics.

Mongetes: 2,37 euros el quilo. El segon aliment més inflacionista és ara un 11% més car que al Nadal. Fa un any estava a 1,73 1/kg.

Llet esterilitzada: un 25% més cara. a 0,94 euros el litre, els consumidors paguen 19 cèntims més. Els ramaders, però, en perceben sis cèntim menys, però els canvis no han arribat al mercat.

Llenties i cigrons: s'apugen d'un 20%. Ara se situen a 2,27 i a 1,67 euros per quilo.

Ous xl: 2,72 euros per dotzena. Ara estan un 20,35 més cars que fa un any. Els de classe L, a 1,95 euros, s'han encarit d'un 14%.

Sardina: Un 18% més cara. Els consumidors la paguen a 4,71 euros per quilo, mig euro més en dos mesos.

Plàtans: la fruita que més s'apuja. A 1,81 euros, ara es ven un 17% més cara. La pera, a 2,10 euros, creix un 9,4% en dotze mesos.

Cebes: 1,36 euros per quilo. Estan un 30% més barates, com les patates (-11%), a diferència d'altres productes, com els enciams (-6%, a 0,96 1).

Salmó: un 4% més barat. Està una mica mes econòmic i el preu se situa en 11,08 euros. La truita costa un 3% menys i surt a 5,22 euros el quilo. El seitó i els musclos sí que s'han encarit, tot i que en línia amb la inflació general a Barcelona i Catalunya.

Llonces i llom: fins a un 5% més econòmiques. Les llonces, a 5,84 euros, són un 5,5% més barates. El llom costa un 4% menys i se situa e 7,46 euros. El pollastre (3,64 euros el quilo, +5,2%) i el conill (+3,1%, a 6,57 euros el quilo) també s'apugen.

Oli d'oliva: més barat. A 3,26 euros, l'oli d'oliva (-4%) té una evolució molt diferent al de gira-sol.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento