La Udef aporta dades de viatges familiars de Ciscar carregats a l'IVAM

  • Aquest procediment se centra en presumptes delictes de prevaricació, falsedat documental i malversació.
  • "Super VIP. Anem a ocultar que dorm amb el marit", es pot llegir en un dels correus de l'agència de viatges.
Ciscar en una imatge d'arxiu
Ciscar en una imatge d'arxiu
EUROPA PRESS - Archivo

Un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) incorporat al jutjat que investiga la causa de l'IVAM en l'època de Consuelo Ciscar revela que el museu va sufragar viatges de luxe a la família de l'aleshores directora. En alguns correus de l'agència que va gestionar els desplaçaments aportats al procediment es detallen frases com: "Anem a ocultar que dorm amb el marit"; "El nom del conseller no pot aparéixer"; "El seu marit és Rafael Blasco, conseller d'Immigració. Super VIP. Tot a nom d'ella".

Així es desprèn de l'informe que figura en el Jutjat d'Instrucció número 21 de València, -al qual ha tingut accés Europa Press- en la peça principal del cas IVAM en la qual estan investigats, entre d'altres, Ciscar; el seu fill, Rafael Blasco, conegut com 'Rablaci'; els qui foren subdirectors d'Administració i Finances del centre d'art, Juan Carlos Lledó; de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; Tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; Pilar Mundina, que exercia com la seua assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d'acció exterior; María Ángeles Valiente, cap de Departament de Desenvolupament en l'IVAM; i l'administrador de Valsatrans i Logística del Arte, Enrique Martínez.

En concret, la investigació en aquest procediment, obert al juliol del 2015 després d'una denúncia de Fiscalia Anticorrupció, se centra en presumptes delictes de prevaricació, falsedat documental i malversació.

La causa compta amb un nou informe que arreplega correus electrònics i documents que, segons la Udef, suggereixen que Consuelo Ciscar va utilitzar diverses empreses per a viatjar acompanyada del seu marit i altres familiars a càrrec de l'IVAM.

El primer dels viatges que es detallen és un a Xangai al març de l'any 2009. Figura en la causa una carta manuscrita d'una agent de viatges en la qual dona ordres a un treballador de l'empresa Logística de l'Art sobre les dades de la reserva en l'hotel. Li demana contactar amb l'establiment i canviar les dades de la reserva. "El nom del conseller NO ha de figurar en la factura d'extres que abonaran en l'hotel. Després li envies un fax a l'atenció d'ella: "OK Consuelo, tot modificat. El nom del teu marit ja no apareix".

"No sé quina mosca li ha picat, però ahir ens va cridar a l'hora del sopar per a dir-nos que el nom del conseller no ha d'aparéixer. Sé que és una 'coñaza', però sé que compliràs la missió amb amor i afecte", prosseguia el correu.

En un altre viatge, en aquesta ocasió a Madrid, octubre del 2008, consten uns documents de reserva en un hotel figurant com a client IVAM i escrit de forma manuscrita els noms de Julio, Sergio, Deborah, Cinthia i marit -tots ells familiars directes de Ciscar-. En un altre expedient de factura per l'allotjament a Madrid es pot llegir textualment en l'apartat de Notes: "Anem a ocultar-li a l'IVAM que dorm amb el marit".

En relació amb aquest viatge s'ha localitzat un correu electrònic de l'agent de viatges dirigit a l'establiment en el qual van a allotjar-se Ciscar i la seua família indicant qui són aquestes persones: "Em dirigisc a vosaltres per a sol·licitar-vos reserva per als clients més selectes que tenim ací. Consuelo Ciscar, directora de l'IVAM. I el seu marit és Rafael Blasco, conseller d'Immigració i Ciutadania. Super VIP. Tot a nom d'ella".

"Una habitació doble amb llit de matrimoni. Super important llit de matrimoni", prossegueix al correu, al mateix temps que després passa a detallar el nom de la resta d'hostes: "Raquel Gutiérrez, mà dreta de Consuelo; Déborah Salom, filla major; María Consuelo Salom, filla xicoteta; Rafael Blasco, fill xicotet".

"Família complicada"

L'agent de viatges indica en el mateix correu que "van a Madrid perquè a Consuelo li donen un premi. Per favor, tarifa bona però sense baixar als inferns. Vos explique tot perquè vull que sapieu tot. És una família complicada, però són superpoderosos. Ens ajuden de seguida a omplir l'hotel. A ella, per favor, molt de cas".

Així mateix, figura arreplegat en l'informe una altra reserva efectuada per l'agència de viatges per a Ciscar i el seu marit a nom de l'IVAM al gener de l'any 2008 a Roma.

Aquests documents, insisteix la Udef, suggereixen que Ciscar va utilitzar diverses empreses per a fer viatges amb la seua família a càrrec de l'IVAM. La participació de les mercantils és, al seu juí, requisit imprescindible ja que gràcies a la modificació de les factures emeses en les quals ocultaven deliberadament que hi havia més acompanyants, es podien justificar les despeses davant l'Institut Valencià d'Art Modern.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento