Comunitat Valenciana

Montero ajudarà la Comunitat Valenciana a combatre l'infrafinançament

  • El conseller d'Hisenda va lliscar a la ministra un document amb mesures transitòries que aquesta promet estudiar.
Montero ve que las comunidades del PP protestan "por protestar"
Montero ve que las comunidades del PP protestan "por protestar"
EP
Montero ve que las comunidades del PP protestan "por protestar"

La Comunitat Valenciana, des de fa ni més ni menys que deu anys (2009), és l'autonomia espanyola que menys diners per habitant rep per part de l'Estat per al “desenvolupament i execució de les seues competències”, tal com recull la Constitució. Amb el pas del temps, aquesta situació d’infrafinançament ha conduït a la regió a acumular un deute històric que no aconsegueix llevar-se de damunt.

Precisament, per a parlar d'aquests desequilibris es van reunir aquest dimecres en el Palau de la Generalitat el president, Ximo Puig; la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero; el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat, Salvador Navarro; i els secretaris generals de CCOO-PV, Arturo León, i d'UGT-PV, Ismael Sáez.

La responsable d'Hisenda, després de la trobada, va instar a les comunitats autònomes a asseure's per a buscar un nou model de finançament autonòmic que no discrimine a alguns territoris, com succeeix en l'actualitat. En aquest sentit, la ministra va revelar que el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, li va traslladar una proposta de mesures transitòries fins a l'aprovació del nou sistema de finançament autonòmic que, segons va prometre, estudiarà.

Es tracta d'un document de treball que planteja una sèrie de propostes per a poder afrontar el problema de l’infrafinançament d'una manera diferent a l'actual, en la qual s'intenta pal·liar amb l'augment del dèficit. I és que el camí que per a Montero ha de seguir-se per a revertir aquesta situació passa per parlar de més recursos i de la sostenibilitat del deute.

El PSPV va valorar la trobada amb la responsable d'Hisenda molt positivament. El president Puig va recordar que es tracta d’“una de les reformes més urgents que té l'Estat en aquests moments” i es va alegrar de poder comptar “des del primer minut” amb la implicació de la ministra.

Li va agrair, a més, que complira la seua paraula i garantira la tresoreria de la Generalitat amb l'aprovació, abans del 9 d'octubre, de 365,25 milions d'euros procedents del FLA extraordinari. Així mateix, va recordar el compromís del Ministeri per a “desbloquejar els lliuraments a compte i les liquidacions que s'han produït i es produiran entre novembre i desembre”.

Compromís, per part seua, no es va conformar amb les paraules de bona voluntat: “Volem que més que un anunci o unes declaracions, es convertisquen en fets al més prompte possible”, sobretot pel que fa a finançament i deute històric, va remarcar el síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri. També va demanar “la liquidació de l'IVA d'aquests anys” perquè els valencians tinguen al més prompte possible aqueixos recursos.

Caldrà esperar que concloga el procés electoral del 10-N i hi haja un govern constituït perquè es convoque el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) –que és l'encarregat de gestionar les activitats financeres de les comunitats autònomes–. No obstant això, segons va explicar Montero, serà necessari convocar-lo per a aprovar els plans econòmic financers que han presentat les comunitats autònomes.

Continuant amb les reaccions polítiques a la visita de la ministra, des d’Unides Podem, la síndica Naiara Davó va posar l'accent que “fa massa temps ja que venim denunciant el maltractament que suposa l’infrafinançament” en la Comunitat Valenciana i, igualment, va demanar que s'escometera com més prompte millor la reforma del sistema encarregat de repartir aquests fons.

Pressupostos? “El més prompte possible”

La titular d'Hisenda, durant una entrevista en Cadena Ser, es va mostrar partidària que la Generalitat aprove “el més prompte possible” els Pressupostos de 2020 en comptes de prorrogar-los, avalant així la postura de Puig, que fa uns dies va anunciar que anava a fer “tot el possible” perquè els comptes s'aprovaren.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento