Comunitat Valenciana

L'Ajuntament proposa reformar Pérez Galdós, Sant Agustí, el Gulliver i Vivers en els pressupostos participatius

  • Els veïns de València poden presentar i votar les seues propostes en un procés que acabarà el 22 de desembre.
  • Els projectes són de ciutat i no per districtes, i en total compten amb 8 milions d'euros de pressupost.
  • De l'edició de 2019 a penes s'ha executat el 3,88% a causa de la lentitud de la tramitació burocràtica.
El parque del Gulliver de València, en una imagen de archivo.
El parque del Gulliver de València, en una imagen de archivo.
AYUNTAMIENTO DE VALENCIA
El parque del Gulliver de València, en una imagen de archivo.

Els residents a València ja poden presentar i votar propostes d'inversió en els pressupostos participatius de l'edició 2019/2020, coneguts com DecidimVLC.

La regidora de Participació, Elisa Valía, ha presentat aquest dimecres les principals novetats de la convocatòria, entre les quals es troben el redisseny de la pàgina web, la principal eina per a participar, i l'escurçament d'alguns terminis com a conseqüència del retard motivat per la celebració de les eleccions municipals del passat mes de maig.

Dotat amb un pressupost global de 8 milions d'euros (com en edicions anteriors), enguany els projectes seran de ciutat, és a dir, no assignen una quantitat a cada districte i aborden inversions l'ús de les quals transcendeix a una zona concreta. A més dels veïns, el propi Ajuntament de València llança les seues pròpies propostes ja validades pels tècnics i és en aquest punt on hi ha novetats destacades.

En l'àmbit de les infraestructures, el Consistori proposa la reforma de dos parcs emblemàtics com els de Vivers i el Gulliver. En el cas dels Jardins del Real, el projecte, que actuarà sobre 180.000 metres quadrats, es redactarà per a la seua execució per fases. La primera, que és la que es proposa per a DecidimVLC 2019/2020, contemplarà la rehabilitació de dues construccions: la cascada dels ànecs i l'alqueria de l'antic zoo. En el cas del Gulliver, proposa una restauració integral de la instal·lació i del seu entorn.

A més, posa sobre la taula la continuació de dos projectes de reurbanització pendents a la ciutat: el de l'eix plaça de Sant Agustí-avinguda de l'Oest i el punt negre de trànsit i contaminació que conformen les avingudes Pérez Galdós i Giorgeta. Un altre projecte demandat per comerciants i inclòs en aquests pressupostos participatius és el del carrer Isabel la Catòlica, en la zona de l'Eixample.

El Consistori proposa també la construcció de carrils bici al carrer Tres Forques i en l'eix Quart-Democràcia, així com la reordenació viària de l'avinguda Gaspar Aguilar i del carrer Sant Vicent, de manera que la primera quede en sentit d'eixida de la ciutat i la segona d'entrada cap al centre (en l'actualitat ambdues són de doble sentit). A més, contempla la creació de carril bus segregat i de carril bici segregat i bidireccional en totes dues vies.

Quant a dotacions, sotmet a votació la creació d'una seu de 700 metres quadrats per a la unitat GAMMA de la Policia Local, que atén víctimes de violència de gènere, així com l'obertura de dues noves escoles infantils municipals en Campanar i l'Olivereta. També recull l'obertura d'un nou centre Dones i Igualtat, la instal·lació de plaques fotovoltaiques, més horts urbans, enllumenat i lavabos públics en barris i platges de la ciutat.

Dues de les primeres propostes llançades per particulars demanen la reforma de l'avinguda d'Aragó per a eliminar la zona central d'aparcament i enjardinar-la, així com la conversió en zona de vianants "per sempre" del cèntric carrer Colón.

Com participar i fases

Quant al desenvolupament de la convocatòria, compta amb quatre fases. La primera, de presentació de propostes, està oberta des d'aquest dimecres 16 d'octubre fins al dia 30.

Com a novetat, des del 16 d'octubre al 6 de novembre se solapa el procés de suport ciutadà (segona fase) per a votar fins a cinc propostes perquè siguen estudiades pels serveis tècnics municipals. Les presentades per la ciutadania hauran de comptar amb el suport de 100 persones, i les de l'Ajuntament, amb 200.

La tercera fase, del 7 de novembre al 4 de desembre, serà la de l'estudi de viabilitat, en la qual els serveis de l'Ajuntament valoraran si els projectes són viables i legals, i seran pressupostats.

La quarta i última fase, del 5 al 22 de desembre, serà la votació definitiva, en la qual es podrà decidir com gastar el pressupost assignat als pressupostos participatius votant diverses propostes que sumen l'import total assignat, o les que més agraden sense necessitat d'arribar a aqueixa quantitat. Les propostes més votades, fins que aconseguisca el pressupost, seran les que inicien la seua execució en 2020.

Baixa execució de la passada edició

Respecte al desenvolupament dels projectes aprovats en la passada edició, la de 2018/2019, a penes aconsegueix a data de hui el 3,88% executat. En execució es troba el 2,91%, en tramitació el 11,65% i en fase de redacció el 81,55%. La regidora Valía ha afirmat que a la fi d'any "el 100% haurà d'estar en fase de tramitació".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento