Comunitat Valenciana

Puig mostra el seu "respecte" a la sentència i diu que ara cal buscar una solució amb "llei i diàleg"

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha afirmat aquest dilluns en relació a la sentència del Tribunal Suprem als líders del procés que respecta sempre totes les sentències i ha apuntat que una vegada conclusa la part judicial s'obri ara el camí de la política, amb la premissa de "llei i diàleg". "És necessari abordar un retrobament, primer entre la pròpia societat catalana i després amb la resta d'Espanya", ha apuntat.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, en una imatge recent.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, en una imatge recent.
JORGE GIL - EUROPA PRESS - Archivo
El president de la Generalitat, Ximo Puig, en una imatge recent.

Així s'ha pronunciat el també secretari general del PSPV després de mantindre una reunió amb eurodiputats socialistes, en ser preguntat per la sentència del TS als impulsors de l'1-O, que condemna a l'ex-vicepresident de la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras a 13 anys de presó, a 11 anys i mig a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i a nou anys a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, entre d'altres.

"Nosaltres respectem sempre totes les sentències, en aquest cas és una sentència que està propiciada perquè finalment es va situar en el pla jurídic aquesta qüestió que té una profunda arrel política. Respecte absolut a la legalitat, un Estat democràtic es basa en l'Estat de Dret i qualsevol desviació afecta directament el que és el fet democràtic", ha indicat.

Per a Puig, ara s'obri un camí de caràcter polític i no es pot fer "una fugida cap a davant". "Jo estic en contra absolutament de la radicalització, de la fronterització, de buscar un enfrontament que, en definitiva, no va a donar cap solució. La convivència és un factor clau i perquè hi haja una bona convivència ha d'haver-hi respecte, respecte a les diferents maneres d'entendre el que és una identitat, la qual cosa és un conjunt d'identitats i com es veuen representades en un Estat democràtic", ha incidit.

Davant la pregunta de si considera que després d'aquesta sentència la solució política va a ser més difícil, Puig ha indicat que "ha d'haver-hi una solució, per açò cal dialogar, parlar, desfronteritzar la política, però també cal atendre una qüestió fonamental que és que sense Estat de Dret no hi ha democràcia".

Per açò, el president valencià considera que a partir de l'espai de "confluència" que representen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia "es pot determinar qualsevol tipus de plantejament polític".

"No cal predeterminar les idees de ningú, les idees discutides en l'àmbit que toca poden ser totes defeses, faltaria més, però ha acabat ja aquesta etapa jurídica i ara comença l'etapa política. Siga d'una manera o una altra, coste més o menys, cal vehicular tot el nou camí a través del diàleg, no hi ha més solució".

Puig també ha admès que "s'ha buscat una confrontació d'una banda molt evidentment perquè si tu en un moment determinat trenques l'Estat de Dret, després és molt difícil recompondre-ho" i així li'l va transmetre ell mateix a alts dirigents de la Generalitat de Catalunya, que "perden en certa mesura la raó en la mesura en què trenquen les regles del joc".

Preguntat sobre si considera que la sentència del TS és dura, ha indicat que no és qui per a dir "si és dura o blana" i ha recordat que l'Advocacia de l'Estat ja va canviar en el seu moment la seua posició, de rebel·lió a sedició.

Així, ha rebutjat fer qualsevol anàlisi jurídica i ha indicat que cal acatar la sentència i ara, "acabat l'espai de la justícia, queda i necessitem el de la política", ha reiterat.

Respecte a la possibilitat d'indults en un futur als condemnats, Puig ha assenyalat que cal acatar i llegir en profunditat la sentència en aquest moment i "prendre les conseqüències ja en el futur que es determinen" però ha indicat que el diàleg ha d'estar dins de la llei: "Si no estàs dins de la llei, qui protegeix la democràcia?".

Sobre el fet que la qüestió catalana puga contaminar la precampanya i la campanya electoral del 10N, ha indicat que "no té per què ser així" i espera que no, "perquè el futur d'Espanya té moltes derivades i hi ha moltes qüestions que hem d'abordar".

"El que sí crec és que cal tindre consciència del que significa un nou temps en la visió territorial d'Espanya", ha subratllat, que resumeix a "conjugar igualtat entre espanyols i singularitat entre territoris". Per a Puig, cal donar "un pas endavant cap a la federalització i buscar un sistema molt més acabat i més consistent" que l'actual.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento