Versiones de las meninas en Barcelona
Cuadros y esculturas con versiones de las Meninas configuran la muestra. EFE
Les famoses Meninas no són només patrimoni de Velázquez i Picasso . Altres artistes de considerable altura
les han reinventades i multiplicat en el món de l'art. Des de Francisco de Goya a Salvador Dalí. Una setantena dels treballs resultants de la reinterpretació de les dames de la cort espanyola guarneixen les parets i les sales d'exposicions del Museu Picasso , des d'avui fins al proper 29 de setembre (Montcada, 15. De dimarts a diumenge de 10.00 a 20.00 hores. Preu, 5,80 euros).

El sevillà Diego de Velázquez va originar en el malagueny Pablo Picasso una sèrie de 58 olis basats en les famoses Menines. El treball, realitzat per Picasso l'any 1957, va ser donat pel pintor a la ciutat de Barcelona. La mostra actual, Oblidant Velázquez. Las Meninas , demostra que la icona del pintor perviu en l'imaginari dels artistes.

Picasso va reconèixer a posteriori que si ell tornés a interpretar Las Meninas, «oblidaria Velázquez».

Sense sortir de Madrid 

El Museo del Prado de Madrid ha cedit per a la mostra els quadres Maria de Austria i La infanta Margarita de Austria, de Juan Bautista. Per la seva part, el Metropolitan de Nova York ha prestat La infanta Maria Teresa de España de Velázquez.

Las Meninas originals «és impossible que surti de El Prado», comentava ahir -no sense una mica de nostàlgia- una de les comissàries de l'exhibició, Malén Gual.