Comunitat Valenciana

El PSPV diu que la pròrroga de pressupostos és una "opció sensata" i Compromís veu els comptes com "prorrogables"

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)
Manolo Mata i Fran Ferri
Manolo Mata i Fran Ferri
ARCHIVO/CORTS VALENCIANES
Manolo Mata i Fran Ferri

El PSPV considera que prorrogar els Pressupostos de la Generalitat del 2019 per al pròxim exercici és una "opció sensata" davant la convocatòria electoral del 10N i en no conéixer les previsions d'ingressos per part del Govern central, mentre que Compromís diu que són uns comptes expansius i "prorrogables" i Unides Podem creu que no seria una "bona notícia" però al·ludeix també a la inestabilitat i el finançament com a problema de fons.

Així ho han assenyalat els diferents portaveus dels grups parlamentaris després de la Junta de Síndics en ser preguntats per la possibilitat de prorrogar els comptes, després que el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, assenyalara aquest dilluns que li estan "pegant moltes voltes" a eixa possibilitat i van a valorar "tranquil·lament" els seus "pros i contres".

Per al portaveu socialista, Manolo Mata, la pròrroga és l'"opció sensata" davant la conjuntura actual, i ha recordat que altres comunitats com Madrid ja els han prorrogat. "M'estranyaria que una comunitat que no siga del 'cupo' puga fer un pressupost sense conéixer el pressupost de l'Estat", ha resolt.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha apuntat que desconeix si això se'n va a produir però ha destacat que els pressupostos del 2019 són "bons i cent per cent botànics", amb augment de la despesa social, i si s'haguera d'arribar a la pròrroga "justificada" en no saber les previsions d'ingressos estatals no seria "una cosa molt perjudicial per als valencians". "Són uns llocs prorrogables", ha incidit.

No tindre Pressupostos Generals de l'Estat ni un govern estable, ha incidit, aboca a pensar en aquesta possibilitat i impedeix "exercir l'autogovern" de la manera que els agradaria.

La portaveu d'Unides Podem, Naiara Davó, ha indicat que "no seria una bona notícia" perquè sempre és millor "poder fer uns pressupostos i ajustar-se a les demandes i necessitats del pròxim any", per la qual cosa eixa és l'opció "prioritària".

No obstant açò, ha indicat que la situació actual i el problema del finançament autonòmic dificulta la possibilitat de desenvolupar les polítiques públiques. A més, enguany se suma una variable més com és que hi haja un Govern en funcions perquè la situació hauria sigut diferent, segons Davó, si hi havia hagut al juliol o setembre un Executiu que podria haver iniciat eixa reforma del finançament i no un que ha "marejat" molt amb aquest tema.

Respecte a si tem que eixa pròrroga poguera afectar especialment la Conselleria de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica, en mans de Rubén Martínez Dalmau (Podem), ha assenyalat que afecta tot el Consell i en aquest departament, de nova creació, també, encara que ha recordat que ha introduït mesures relacionades amb la vivenda social en la Llei d'Acompanyament, que es tramitaria de forma independent en cas de pròrroga.

CS DIU QUE ELS COMPTES DE 2019 JA EREN "IRREALS"

La portaveu adjunta de Cs, Ruth Merino, ha apuntat que "no és una bona notícia" i ha recordat que el seu grup ja va advertir en el seu moment que els comptes de 2019 eren "irreals, kamikazes" i se n'anaven a quedar sense executar. No obstant açò, ha apuntat que si l'alternativa és fer uns pressupostos que donen cobertura a la nova estructura institucional creada pel Botànic II tampoc els agrada l'"opció b".

Ha criticat l'"opacitat" sobre aquesta qüestió i ha assenyalat que al final s'haurien de fer uns pressupostos "reals, sense partides fictícies, amb els peus en el sòl, que foren bons per als valencians i que es feren amb responsabilitat".

PP: "NO ENS PAREIX NI BÉ NI MALAMENT"

La portaveu adjunta del PP, Elena Bastidas, ha preferit no realitzar cap valoració fins a no tindre més informació, però ha apuntat que "tenint en compte la conjuntura electoral, política i econòmica és evident que és una opció".

"No ens pareix ni bé ni malament", ha dit, recordant que enguany en període preelectoral no se'n van a poder conéixer els ingressos de l'Estat i ha assenyalat també que anys arrere els comptes del Consell han previst "ingressos ficticis".

La portaveu de Vox, Ana Vega, ha apuntat que una pròrroga "mai és bona" però ha instat a veure què passa finalment, ressaltant en tot cas que el problema de base és el finançament autonòmic.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento