Comunitat Valenciana

A presó l'alcalde que oferia 40.000 euros per un fetge

  • El dirigent, d'origen libanés, captava a gent sense recursos per al trasplantament il·legal en una clínica privada de València.
Ciutat de la Justícia en imatge d'arxiu
Ciutat de la Justícia en imatge d'arxiu
EUROPA PRESS - Archivo
Ciutat de la Justícia en imatge d'arxiu

“Grans regals” i 40.000 euros a canvi d'un fetge. Des de 2013, aquest era el tracte que l'alcalde libanés Hatem Akkouche oferia a persones desfavorides a Espanya. Aquest dilluns, després de sis anys, estava previst que l'Audiència Provincial de València acollira el judici contra aquest home i aquells que el van ajudar a organitzar el trasplantament il·legal, però finalment no va fer falta: els acusats i la Fiscalia van arribar a un acord després que aquests reconegueren els fets.

Un any per al receptor de l'òrgan –el donant del qual al final va ser el seu propi fill– i dos per als seus còmplices. El cas es remunta, en efecte, a 2013. El polític patia una malaltia hepàtica i requeria un trasplantament de fetge. Com coneixia el prestigi d'aquesta cirurgia a Espanya, va decidir contactar amb familiars seus residents ací perquè trobaren a donants vius. Tant el nebot com el fill de Hatem Akkouche, així com un conegut d'aquests, van ordir el pla.

Van començar a reclutar possibles donants i van contactar amb persones sense recursos o en situació de necessitat econòmica. Els pagaven les proves de ressonàncies i TAC als potencials pacients, que se'ls practicaven en una clínica privada de València. També els oferien treball, matrimoni de conveniència i, a vegades, fins a 40.000 euros per “un tros de fetge”.

Aquest fet suposava un evident crebant de la legislació espanyola que regula aquesta matèria, la qual coneixien com funcionava gràcies a la informació que els havien facilitat els metges de l'Hospital Universitari de Pamplona i del Clínic de Barcelona.

Finalment, després de no trobar a persones que volgueren assumir el risc o que foren admeses a l'Hospital Clínic de Barcelona, es va fer una prova al fill de l'alcalde libanés, que en principi no tenia la intenció de ser el donant pel risc de l'operació i perquè al Líban li havien dit que el seu fetge era xicotet.

Després de ser avaluat a Espanya, i en observar que era possible el seu trasplantament, se li va practicar el mateix el 26 d'agost de 2013. Es tracta de la segona causa d'aquesta índole que es jutja i es condemna a Espanya, atés que només existeix un precedent similar d'una sentència d'octubre de 2016 dictada per l'Audiència Provincial de Barcelona.

LA XIFRA

2.243 donants va haver-hi a Espanya en 2018, any en què va revalidar el seu lideratge a nivell mundial en la donació d'òrgans. Aquesta xifra va suposar el major increment en donació que s'havia registrat des de 1989. Les comunitats que més van donar van ser Cantàbria, La Rioja, Astúries, Extremadura, País Basc i Navara.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento