Comunitat Valenciana

Un estudi "pioner a Espanya" investiga si microorganismes de la vagina protegeixen davant del càncer de coll d'úter

  • L'epidemiòloga de la Fundació Fisabio María José López Espinosa ha rebut una ajuda de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) per a engegar una investigació innovadora sobre el paper que exerceix la microbiota vaginal davant de la infecció pels virus del papil·loma humà (VPH) i el càncer de cérvix (també conegut com a càncer de coll d'úter), informa l'entitat en un comunicat.
Investigadores de Fisabio a càrrec de l'estudi
Investigadores de Fisabio a càrrec de l'estudi
GVA - Archivo
Investigadores de Fisabio a càrrec de l'estudi

La microbiota vaginal són els microorganismes (bacteris, fongs, virus) que habiten la vagina. Quan està equilibrada és una barrera eficaç contra les infeccions. No obstant açò, es desconeix si una microbiota sana podria protegir contra la infecció per virus oncogènics del papil·loma humà.

Per aquest motiu l'objectiu principal del projecte és estudiar, per primera vegada a Espanya, el possible efecte protector de la microbiota vaginal contra la infecció pels virus del papil·loma humà.

S'han identificat més de 150 tipus diferents de VPH, alguns associats a lesions benignes com les berrugues i uns pocs capaços de provocar diferents càncers. En aquesta última categoria, la infecció crònica per VPH és la principal causa del càncer de coll d'úter.

La infecció per aquests virus és una important malaltia de transmissió sexual i la gran majoria de dones sexualment actives s'infecta al llarg de la seua vida. Un percentatge d'eixes dones no aconsegueix eliminar la infecció i desenvolupa finalment càncer de cérvix.

A dia de hui es desconeix per què es cronifica la infecció en eixe grup de dones. L'estudi, que durarà dos anys i es durà a terme en dones de València amb una edat a partir de 45 anys, tractarà de llançar llum sobre eixa qüestió.

El fet que siga una investigació centrada en dones properes a la menopausa, etapa de la vida insuficientment representada en la investigació biomèdica fins a hui, és una de les dos singularitats del projecte. L'altra és que analitza de forma conjunta la microbiota i els virus oncogènics del papil·loma humà. Aquestes dos circumstàncies ho converteixen en un estudi pioner a Espanya, i ho han fet mereixedor d'una Ajuda Llavor de l'AECC per a projectes innovadors.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento