Comunitat Valenciana

La Comissió 9 d'Octubre anima a manifestar-se "sense exclusió" pel 'País que volem' ambiciós en llibertats i drets

  • VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)
Presentació de la manifestació de la Comissió 9 d'Octubre 2019
Presentació de la manifestació de la Comissió 9 d'Octubre 2019
ACPV
Presentació de la manifestació de la Comissió 9 d'Octubre 2019

La Comissió 9 d'Octubre convida la societat, "sense exclusió de cap tipus" a manifestar-se el pròxim 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, pel 'País que volem' -el lema triat enguany-, un projecte "amb perspectiva de futur i ambiciós amb les llibertats, la igualtat, la justícia social i l'equitat", que passen per "un Consell compromès amb el seu poble, amb poder de decisió política lliure de tuteles i financerament autònom".

Així ho deixa patent en el manifest elaborat amb motiu de la tradicional manifestació vespertina del 9 d'Octubre, des de la qual volen llançar un missatge "en positiu" de reivindicació de drets en diferents àmbits per a construir "un futur il·lusionant" i compartit.

Membres de la comissió, que integra diferents col·lectius com Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, Ca Revolta, Plataforma pel Dret a Decidir, Plataforma per la Llengua; partits com Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià, EUPV o Podem, i sindicats com CCOO i Intersindical, entre altres entitats, han presentat la marxa, que partirà des de la plaça de Sant Agustí de València a les 18.30 hores.

Anna Oliver, membre de la directiva d'Acció Cultural i portaveu de la comissió, ha destacat l'enfocament positiu que se li vol donar a la manifestació i ha desgranat el contingut del manifest, que subratlla en primer lloc que el poble valencià "ha posat fi a la corrupció, l'autoritarisme i els governs antivalencians, i amb una unitat exemplar ha plantat cara amb èxit a la minoria violenta que durant tants anys ha gaudit d'impunitat".

A més, celebra l'aprovació de lleis socials malgrat els "obstacles del Govern d'Espanya, del TSJ i del TC", i posa l'accent en el guanyat en "maduresa democràtica i consciència dels drets i necessitats com a poble", responent amb diàleg la politització de la llengua", i "creix la consciència que només una xicoteta part dels nostres impostos es queda ací".

Per açò, des de la Comissió reclamen a l'Executiu central el finançament just, inversions i el deute històric, a més de derogar la reforma laboral i la 'llei mordassa', al mateix temps que demanen "obrir una via de diàleg amb les institucions catalanes sobre la base del respecte a la voluntat democràtica del poble de Catalunya i l'exercici del seu dret a decidir, i no judicialitzar la política".

Pel que fa al Consell, recorden que malgrat que s'han fet moltes coses, queden compromisos per complir del Botànic I, que esperen siguen atesos en aquesta segona legislatura. Entre ells, citen el requisit lingüístic en la funció pública, la fi de "la censura de Tv3" a la Comunitat Valenciana o una Llei d'Igualtat Lingüística.

"El 9 d'Octubre, commemoració de l'entrada del Rei Jaume I a la ciutat de València i del naixement del poble valencià, és una data per al balanç i, sobretot, per a la proposta positiva de futur. El País Valencià que volem és una invitació a tota la societat a garantir els drets laborals i socials, a construir una societat justa i solidària on no hi haja cap tipus de discriminació, amb un model econòmic sostenible i de qualitat, una resposta a l'emergència climàtica i un autogovern eficient en el context d'un model territorial federal", resumeixen els convocants.

"HI HA MOTIUS" PER A LA REIVINDICACIÓ

Anna Oliver ha assenyalat, en ser preguntada pel fet que es mantinga la manifestació a la vesprada, que "hi ha motius" per a seguir eixint i aquesta marxa "segueix sent una ferramenta útil" segons el parer de la Comissió. Respecte al descens de la participació, ha assenyalat que "la desmobilització és general, no afecta només aquesta manifestació", ja que "excepte algun cas puntual" la gent cada vegada usa més les xarxes socials per a protestar.

Així mateix, sobre el fet que enguany estiguen previstes tres manifestacions -la de la Comissió, la de l'Associació del Regne de València Gais i Lesbianes, Transexuals i Bisexuals i la de Coordinadora Sindical Obrera- davant de les set de l'any passat, ha indicat que açò indica que "cada vegada més gent se sent arrelada en un mateix projecte". "Els carrers poden ser ocupats per qualsevol manifestació democràtica, nosaltres ens responsabilitzem de la nostra", ha puntualitzat.

SIS SENYALS D'IDENTITAT

Ferran García, representant de Comissions Obreres (CCOO), ha explicat que després de la pancarta principal amb el lema es desplegaran sis banderes, amb els colors de l'arc de Sant Martí, amb els senyals d'identitat d'eixe país desitjat: drets, valencià, llibertats, ecologia, finançament i feminisme. L'objectiu és mostrar que és "un país divers, que reivindica moltes coses".

Vicent Moreno (Escola Valenciana) ha animat tots a participar, doncs cal "seguir sent molts" i transmetre un missatge positiu, al mateix temps que ha destacat que la radiotelevisió valenciana, À Punt, ha de ser "cent per cent en valencià" per a contribuir a la normalització de la llengua en la població adulta.

La diputada d'Unides Podem Pilar Lima, per la seua banda, ha celebrat que el 9 d'Octubre "ja no és un dia només d'una part de la població" i ha instat a eixir al carrer amb alegria i no amb la "violència" amb la qual alguns grups ho fan eixe dia.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento