Comunitat Valenciana

À Punt convocarà oposicions "com més prompte millor"

  • En les proves es cobriran els més de 500 llocs de les borses temporals creats quan es va posar en marxa l'ens.
  • El president del Consell Rector assegura que "no hi ha possibilitat que es produïsca cap situació fraudulenta".
La directora general d'À Punt, Empar Marco
La directora general d'À Punt, Empar Marco
I.CABALLER/CORTS VALENCIANES
La directora general d'À Punt, Empar Marco

À Punt Mèdia convocarà "com més prompte millor" les Ofertes Públiques d'Ocupació (OPO) per a cobrir els més de 500 llocs seleccionats a través de les borses temporals quan es va posar en marxa la radiotelevisió pública valenciana, una vegada es redacten les bases de les convocatòries i la Generalitat done llum verda al procés.

Així ho han avançat el president del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), Enrique Soriano, i la directora general d'À Punt, Empar Marco, en la comissió de radiotelevisió de Les Corts, el primer a petició de PP i Ciutadans (Cs) i la segona per iniciativa pròpia. Es tracta de l'octava vegada que Marco, -el seu contracte acaba al març del 2020- dona compte de la seua gestió al capdavant de l'ens.

Després de l'aprovació de la relació de llocs de treball, la previsió de la direcció és llançar les oposicions pròximament, "complint amb tots els terminis perquè es facen dins del termini i en la forma escaient i comptant amb l'ajuda de l'administració". Quan les bases estiguen preparades, les OPO hauran de comptar amb l'aprovació tant del Consell Rector com de la Conselleria d'Hisenda.

Respecte a les borses d'ocupació -després que l'Audiència Nacional desestimara el recurs de la Unió de Periodistes Valencians i l'Associació de la Premsa d'Alacant contra el barem-, el president ha assegurat que "no hi ha possibilitat que es produïsca cap situació fraudulenta" que treballadors temporals acaben com a personal indefinit no fix.

A aquests processos se sumen la constitució definitiva del Consell Rector "per primera vegada en tres anys" -amb l'entrada dels candidats Manuel Camarasa i Rosa María Agost-, la negociació actual del primer conveni col·lectiu o les primeres eleccions sindicals al desembre.

"No hi ha fallida, no hi ha suspensió de pagaments i no hi ha risc algun. No podem dir que açò ha sigut un desastre: eixim tots els dies malgrat les dificultats", ha recalcat Soriano, reconeixent que "l'audiència no és raonable i ha de ser molt més alta".

2,7% d'audiència al setembre

À Punt va aconseguir un 2,7% d'audiència durant el mes de setembre gràcies a la cobertura del temporal, davant de la mitjana de l'1,4% quan es va començar a mesurar a l'octubre del 2018. En concret, del dia 12 al 15 es van oferir més de 75 hores de programació relacionades amb l'episodi, amb un pic del 12,1% d'audiència i més de 180.000 espectadors en un informatiu de migdia.

Tant la directora com el president han coincidit que l'audiència no és suficient i que el model de consum va més enllà de la xicoteta pantalla. Marco ha anunciat la intenció de millorar el web i les 'apps' en "una nova versió de la plataforma" amb continguts exclusius.

També ha ressaltat que À Punt està "entre les televisions autonòmiques amb més seguidors" i que algunes d'elles s'han interessat pel nou format híbrid ràdio-TV del programa matinal. En xifres, el web acumula un increment del 20% en 2019, amb 1,6 milions de visitants únics, mentre els dos canals de Youtube llançats recentment (entreteniment i infantil) tenen un "excel·lent acolliment". "Els valencians ens tenen en la seua dieta mediàtica", ha asseverat.

Com a balanç, Marco ha aplaudit la cobertura del temporal, en compaginar "informació i acompanyament als ciutadans", juntament amb la "voluntat explícita de potenciar l'esport femení" o l'anunci que l'informatiu de migdia tindrà una finestra en llengua de signes. "Busquem un estàndard flexible i sense dogmatismes, amb opcions en valencià per als més joves", ha defès.

"Decisions valentes" per a arribar al sud

Precisament sobre llengua, ha negat a la diputada del PP Eva Ortiz -d'Oriola (Alacant), una de les zones afectades- que hi haguera un "espectacle" en una retransmissió amb l'alcalde, assegurant que el reporter va passar del valencià al castellà en adonar-se que no l'entenia. A açò ha sumat exemples com l'emissió d'un documental de Camilo Sesto en castellà després de la seua mort.

Això sí, ha advocat per iniciar un pla perquè À Punt capte espectadors en les comarques del sud castellanoparlants. "Caldrà prendre decisions que potser no agraden, i caldrà ser valentes per a tindre una relació més propera", ha emfatitzat, subratllant que "aquest mitjà no s'ha creat per a parlar en castellà".

De cara a les eleccions del 10N, el Consell Rector aprovarà aquest divendres el pla informatiu, després dels quatre comicis agrupats en dos convocatòries que ja ha cobert. Marco ha promès "un esforç especial per complir amb les màximes exigències de rigor, pluralitat i proximitat".

Davant de les crítiques de l'oposició, el president ha lamentat que "no tenen un altre objectiu que aconseguir rellevància pirotècnica", assegurant que "pareix que les querelles cauen del cel" i que no hagut fraccionaments. Ha recordat al PP que la delegació d'Alacant està a la Ciutat de la Llum, mentre a Cs ha agraït el "bon to" i a Vox ha replicat que altres mitjans també els qualifiquen com a extrema dreta.

Pressupost i direcció general

Sobre el pressupost, Soriano ha reconegut que no és l'ideal, si bé l'ens és conscient de la situació de la Generalitat i ha presentat un "restrictiu" per al 2020, amb "només 891.000 euros" addicionals als 55 milions tant de 2018 com de 2019, corresponent a l'increment salarial que estableix la llei.

Pel que fa als requisits per a triar la direcció, ha situat el nivell de valencià com a prioritari, "sense ànim d'ofendre a un antic director al que havien de traduir els textos perquè no era d'ací". Mentrestant, Marco s'ha limitat a afirmar que "un director ha de fer una bona gestió i saber on van els mitjans".

Reestructuració

Respecte a l'estructura, el president s'ha mostrat obert a estudiar la possible "desaparició" de la Corporació o de la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació (SAMC) per a evitar desfasaments financers. Per a 2020, després que Intervenció detectara 9,21 milions de subvencions no destinades, l'ens ha constituït un fons de reserva amb el qual el deute es transforma en accions, una opció que "arreplega la llei de creació i fins i tot la de RTVE".

Per la seua banda, la directora ha coincidit que hi ha "disfuncions", encara que no ha entrat a valorar si caldria reestructurar o aglutinar l'ens, i ha recordat que Intervenció de la Generalitat es limita a fer recomanacions.

De cara al futur, Soriano ha reconegut que l'ens s'enfronta a un període de reflexió després de detectar una sèrie de 'goteres', "algunes arrossegades de Canal 9", mentre que Marco ha demanat als partits que "no donen una mala reputació". "Estimem À Punt i hem de fer que tots els valencians l'estimen", ha afegit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento